I naučnici ispred Vlade: Radimo kao najamnici, ogromne razlike u platama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I naučnici ispred Vlade: Radimo kao najamnici, ogromne razlike u platama

  Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije zatražio je da Vlada pokaže dobru volju i “nauku i naučnike uvede u zakonske okvire”, dajući joj tako “novu priliku” da odgovori na zahteve o kojima je u decembru bilo reči sa premijerkom Anom Brnabić.

  “Nas nema, ni jedan nas zakon ne prepoznaje, mi smo usluge, nešto što je trošak, nismo investicija iako Vlada ističe da se u nauku ulaže veliki novac”, rekla je predsednica tog sindikata Đurđica Jovović, na protestu ispred zgrade Vlade.

  Ona je navela da je Vlada trebalo da dostavi odgovore na zahteve sindikata do polovine januara, navodeći da ne traže povećanje plata, ali to nije učinila, pa će se o narednim koracima odlučiti na sednici Republičkog odbora tog sindikata.

  Podsetila je da je sindikat, reagujući, pokrenuo kampanju “za dostojanstven rad u nauci”.

  Prema njenim rečima, prvi zahtev je bio da se “odmah, bez odlaganja, nivelišu plate oštećenim naučnim radnicima, nastale nemarom i neradom nadležnog ministarstva i države”.

  “Zarade su veoma nejednake. Za isto zvanje i stručnu spremu, iako istraživači rade u istoj laboratoriji, dešava se da jedan dobije na godišnjem nivou milion dinara više”, navela je Jovović.

  “Što se radno pravnog statusa tiče, kolege na fakultetima su u mnogo goroj poziciji. Oni imaju ugovore o radu koje dobijaju na godinu, nema ih u sistematizaciji radnih mesta na fakultetima. Najamna radna snaga, koja dobije to što dobije”, rekla je Jovović.

  Ona je, kao zahtev, ponovila da se svim naučnim radnicima koji su na ugovorima na određeno vreme, odmah, bez odlaganja, zaključe ugovori o radu u skladu sa zakonom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE