"Fićo" bi danas napunio 65 godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Fićo” bi danas napunio 65 godina

  Na današnji dan 1955. godine sa proizvodnih traka Zastave sišao je prvi Fićo koji se po licenci italijanskog Fijata proizvodio narednih 30 godina.

  Zastava 750 mu je bilo službeno ime, iako je daleko popularniji kao “Fićo ili “Fića”.

  Fićo je bio presudan za široku motorizaciju u Jugoslaviji koja je htela da građanima osigura relativno jeftin automobil.

  Koristili su ga i policija, hitna pomoć i vojska, a godinama je Fićo bio službeno vozilo za obuku novih vozača. Iako je bio relativno jednostavan za održavanje, brojni komični kvarovi su ostavili golem uticaj na popularnu kulturu bivše Juge.

  Tokom 30 godina, od 1955. do 1985, radnici kragujevačke fabrike automobila Zastava su proizveli skoro milion “fića” u rasponu od prvobitnog modela donetog iz italijanskog Fiata s motorom od svega 600 kubnih santimetara, preko nešto jačeg od 750, do poslednje verzije s motorom zapremine manje od jednog litra, 850 kubnih santimetara i u verzijama tog po svemu vrlo skromnog, ali korisnog vozila, od kojih su neke nosile naziv “Lux”.

  Fićo je polako počeo pada u zaborav nakon pojavljivanja Zastave 101, većeg i udobnijeg automobila, ali je i dalje dominirao na tržištu, ljudi su ga jednostavno koristili kao “drugi automobil”.

  Proizvodnja Fiće je trajala sve do 1985. godine, iako je dobio svog naslednika: Zastavu Koral, odnosno Juga.

  Udruženje ljubitelja “fića” “zastava 750” obeležilo je 65. godišnjicu početka proizvodnje tog nekada najpoluranijeg jugoslovenskog automobila u Kragujevcu.

  Svoje ljubimce su postrojili u Kneževom arsenalu i provezli se kroz grad i park Šumarice.

   

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE