Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fascinacija vodom Ivane Živić

  Izložbom Ivane Živić “Plivačice” završen je projekat Figurae Feminae u saradnji NLB Banke i kuće umetnika Pigmalion, uokviru kojeg se tokom 2018. godine predstavilo pet mladih umetnica.

  Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović je zahvalio Kući umetnika »Pigmalion« na uspešnoj saradnji na ovom projektu.

  „Bilo nam je veliko zadovoljstvo da u ovom prostoru budemo domaćini sjajnim umetnicama kakve su Katarina Nedeljković, Anđela Micić, Kristina Pirković, Đerđi Ačaji i večeras Ivana Živić. Izuzetno smo ponosni što smo imali priliku da ovim mladim slikarkama iz Srbije pomognemo da ugrade još jednu stepenicu u svoj profesionalni put, ali i što da svima koji dolaze u ovaj prostor omogućimo da uživaju u umetnosti“, istakao je Greganović.

  Kako je dodao, nakon godinu i po dana postojanja NLB Galerije, drago mu je što ljubitelji umetnosti prepoznaju taj prostor i doživljavaju ga kao svoj.

  Maja Živanović iz Kuće umetnika „Pigmalion“ rekla je da su priroda i ljudi, bili dosadašnji izazovi (u ranim radovima) te umetnice, a u poslednjih pet godina lajt motiv Ivaninog stvaralaštva postale su ženske figure – plivačice smeštene u neobične, impozantne enterijere, često i devastirane  – pune vode.

  „Fascinacija vodom, u opusu Ivane Živić, može da se tumači dvojako – ono što je svakako primarno je snažna emocija koja potiče iz realnih životnih situacija a transponovana je ekspresijom lica i govorom tela glavnih protagonistkinja. Ono što posmatrač doživljava je osećaj slobode, lakoće, nesputanosti…iako su u pitanju netipični prizori, odnosno specifični imaginarijum ove umetnice“, rekla je Živanović.

  Ivana Živić je rođena 1979.godine u Sarajevu. Diplomirala je 2004.godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Magistrirala je 2008.godine na istom fakultetu. Član je ULUSA od 2006.godine, a njena umetnička dela se nalaze u mnogobrojnim privatnim kolekcijama širom sveta. Dobitnica je većeg broja nagrada za slikarstvo i crtež (od čega izdvajamo drugo mesto fonda Vladimir Veličković 2016), i učesnica je brojnih umetničkih rezidencija: Mesec Srpske umetnosti, ArtHub AbuDhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj, 2009, GLO’ART, Belgija, 2015.

  Galerija NLB Banke u Bulevaru Mihajla Pupina 165v na Novom Beogradu, biće otvorena za sve posetioce izložbe Ivane Živić do 31.decembra 2018. godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE