EU "otkačila" CG oko pomoći za kineski kredit

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU “otkačila” CG oko pomoći za kineski kredit

  Evropska unija neće pomoći Podgorici da vrati kineski kredit od milijardu evra koji stiže na naplatu, čime Crna Gora postaje prva evropska žrtva “kineske dužničke diplomatije“, piše Frankfurter algemajne cajtung.

  “Milijardu evra kredita je mnogo novca. Posebno kada zemlja ima godišnji BDP od četiri milijarde”, piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) o dužničkoj klopci koja se zatvara oko Crne Gore.

  Zvanična Podgorica je tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za deonicu auto-puta.

  U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne kredite za druge deonice druma.

  Auto-put od Bara do granice sa Srbijom trebalo bi da ima 177 kilometara. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, već deo od Podgorice do Kolašina košta milijardu evra, a ostalo bi moglo da bude još skuplje.

  Prema pisanju frankfurtskog lista, korona je “urušila” ekonomiju male balkanske države koje zavisi od turizma. Za ovu godinu Svetska banka očekuje tri odsto rasta.

  Sredinom godine dolaze na naplatu prve rate kredita kineske Eksim banke sa kamatom od dva odsto. “Izgleda da je u vidu Crne Gore jedna evropska država postala žrtva kineske dužničke diplomatije koja nastaje oko Novog puta svile“, piše FAZ.

  Nije iznenađenje

  “To nije iznenađenje”, kaže Sebastijan Horn, istraživač Instituta za svetsku privredu na Univerzitetu u nemačkom Kilu.

  “Auto-put koji je finansirala i gradila Kina od početka je imao nerealnu procenu isplativosti i premašivao je sposobnost zemlje da se zaduži”, dodaje Horn za FAZ.

  Ovaj stručnjak podseća da je niz zemalja prethodnih meseci potražilo finansijsku podršku u međunarodnim organizacijama zbog dugova prema Kini. Među njima su Ekvador, Kenija, Etiopija i Pakistan.

  Abazović bi da “prekine kineski uticaj”, traži pomoć od EU

   

  Izvor: RTS

  Foto: Vlada Crne Gore/printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE