Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je ovo zamena za SATELITE? Erbas oborio rekord sa bespilotnom letelicom

  Airbus je oborio rekord za najduži let bespilotne letelice, pokazuju podaci praćenja letova.

  Airbus Zephyr S na solarni pogon proveo je 26 dana neprekidno u vazduhu i oborio rekord koji je postavio 2018. Bespilotna letelica leti visoko u atmosferi, kako bi izbegla komercijalni vazdušni saobraćaj i loše vremenske prilike.

  Avion ima ugrađene baterije koje ga održavaju u vazduhu preko noći, što znači da ne mora da se zaustavlja da bi ponovo doveo gorivo. Podaci o letu pokazuju da je avion leteo sa poligona u Arizoni do Belizea u Centralnoj Americi, a zatim nazad. Iz Airbus-a je rečeno BBC-u da ne mogu da komentarišu let.

  Portparol kancelarije za garantovanu poziciju, navigaciju i vreme/prostor Komande za budućnost vojske Sjedinjenih Država – ogranka američke vojske – rekao je za The Drive da su najnoviji testovi letenja „namenjeni da testiraju kapacitet skladištenja energije UAV-a, dugovečnost baterije, solarnu energiju efikasnost panela i sposobnost održavanja stanice“.

  Airbus bespilotna letelica (YouTube)

  Tim Robinson, glavni urednik časopisa Aerospace, rekao je da misli da ova udaljenost predstavlja važnu prekretnicu za sposobnost aviona da putuje izvan vidokruga svojih operatera. „Preleteli su raspon od 2018. godine kada je postavljen prethodni rekord“, rekao je on i dodao da je ovo otvorilo vrata za praktičnu upotrebu aviona, kao što su vojne primene ili čak pomoć u katastrofama.

  Poređenje satelita i Airbus letelice

  Letelica može da obezbedi slike poput satelita, ali nema ograničenja da mora da orbitira oko Zemlje – što znači da može da ostane u jednoj poziciji i da obezbedi stalna ažuriranja. Ali ima još jednu ključnu prednost u odnosu na satelite, koji se generalno ne mogu vratiti na Zemlju nakon lansiranja.

  „Vratiće vam se“, rekao je Robinson. „Možete nadograditi senzore na njemu, možete isključiti nosivost, možete ga nadograditi novom tehnologijom.“

  Rekord leta postigao je najnoviji model letelice na solarni pogon, koja je prvobitno projektovana i napravljena u Velikoj Britaniji. Zephyr je izumeo Kris Keleher, koji je umro 2015. Airbus je tri godine kasnije otvorio prve serijske proizvodne pogone za ovaj tip aviona u Farnborou i nazvao ih u njegovu čast .

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE