Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja, gas

  EPS puni kasu prodajom struje na slobodnom tržištu

  Elektroprivreda Srbije je u četvrtak dostigla dnevni rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu od 4,06 miliona evra.

  Ukupna prodata količina električne energije, iznosila je 26,67 gigavat-časova i plasirana je na berze električne energije u Republici Srbiji i regionu.

  Samo u tri dana marta EPS je u prodaji električne energije na slobodnom tržištu u plusu za 8,8 miliona evra, saopštio je EPS.

  I u februaru je EPS bio izvoznik struje i u plusu je za više od 21 milion evra u izvozu električne energije. Republika Srbija je ovih dana najveći neto izvoznik električne energije u regionu jugoistočne Evrope.

  Novi apsolutni rekord HE „Zvornik“

  Kako se navodi u saopštenju, rekordi su zabeleženi i u hidrosektoru. Hidroelektrana „Zvornik“ ostvarila je 2. marta novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije od 2.923 megavat-časa.

  Najboljim dnevnim rezultatom u 68 godina dugoj istoriji ove drinske hidroelektrane za pet megavat-časova je nadmašen prethodni rekord postignut 23. decembra 2022, dodaje se u saopštenju.

  Jedna od najstarijih hidroelektrana EPS nastavila je da obara rekorde u proizvodnji zahvaljujući obnovljenim agregatima i opremi, ističe se u saopštenju.

  HE „Zvornik“ potpuno je revitalizovana u periodu od 2016. do 2020. godine. Snaga hidroelektrane revitalizacijom je povećana za dodatnih 30 megavata i sada iznosi ukupno 126 megavata.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay, EPS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE