Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država udvostručila sredstva za subvecionisanu kupovinu eko-vozila

  Vlada Srbije je i ove godine odlučila da subvencioniše kupovinu eko-vozila i kažu da je za to planirano 294 miliona dinara, duplo više nego prošle godine.

  Jedna od mera države da se smanji zagađenje vazduha, koji je i ove zimske sezone vidljiv u mnogim gradovima, pa i na jugu koji često prednjači po izmerenim štetnim česticama – jesu subvencije za kupovinu novih vozila na električni i hibridni pogon.

  Na poslednjoj sednici doneli su Uredbu koja predviđa da pravo na kupovinu vozila koja ne zagađuju životnu sredinu imaju pravna i fizička lica, kao i preduzetnici, a zahtev mogu da podnesu sve do 31. oktobra 2023. godine.

  Ministarstvo će dodeljivati subvencije po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava, a za realizaciju subvencionisane kupovine vozila u budžetu za 2023. godinu predviđeno je 294 miliona dinara, što je duplo više nego prošle godine, navode iz Ministarstva zaštite životne sredine.

  Iz Ministarstva zaštite životne sredine objašnjavaju da oni koji žele da kupe moped i laki tricikl mogu da očekuju subvencije od 250 evra, dok za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl iz budžeta daju 500 evra.

  Najveće olakšice očekuju one koji bi da kupe i najskuplja eko-vozila, putnička i teretna, koja država subvencioniše iznosom od 2.500 do 5.000 evra.

  Prema podacima Ministarstva koje četvrtu godinu zaredom daje ovakve subvencije, sve više građana se odlučuje da ih koristi, jer je 2020. godine kupljeno 112 eko-vozila uz subvencije, 2021. godine 446, a prošle godine rekordnih 625 vozila.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE