Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Epl platio Irskoj sporni porez od 14,3 milijardi evra

  Kompanija Epl uplatila je irskoj vladi 14,3 milijarde evra poreza, koliko je Evropska komisija presudila da američki tehnološki gigant duguje na ime nezakonitih poreskih olakšica.

  Irsko Ministarstvo finansija ocenilo je ovu isplatu kao „značajnu prekretnicu“, iako Dablin tvrdi da Epl nije imao nikakav specijalni poreski tretman, javlja BB).

  Evropska komisija je 2016. godine zaključila da efektivna poreska stopa manja od 1,0 posto koju je kompanija plaćala u Irskoj predstavlja nezakonitu državnu pomoć. Epl se žalio na tu odluku. Dablin takođe osporava zaključke EK, dodaje BBC.

  Evropska komisija je prošle godine pokrenula tužbu protiv Irske zbog odlaganja povraćaja novca, a sada je saopštila da će povući sudski postupak.

  Proces povraćaja sredstava počeo je u maju, a iznos je dostigao 13,1 milijardi evra spornog poreza plus 1,2 milijarde evra kamata, što otprilike odgovara godišnjem budžetu irskog zdravstva.

  Novac će biti deponovan u takozvanom eskrou fondu (poseban namenski bankarski račun) dok traje Eplov žalbeni postupak.

  Epl je jedan od nekoliko američkih tehnoloških divova koji je svoje evropsko poslovanje locirao u Irskoj zbog relativno niske poreske stope. Fejsbuk, Tviter i Gugl takođe imaju ogranke u Dablinu.

  Irsko ministarstvo finansija je saopštilo da očekuje da će evropskim sudovima biti potrebno nekoliko godina da reše ovaj problem, navodi BBC.

  Izvor: Capital

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE