Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EP rezolucijom „NAGRDIO“ Srbiju: ZGROŽENI prinudnim radom u Linglongu

  Poslanici Evropskog parlamenta su ubedljivom većinom usvojili rezoluciju o prisilnom radu u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu i ekološkim protestima u Srbiji.

  Za rezoluciju je glasalo 586 poslanika, 53 su bila protiv, a 44 uzdržana.

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izrazio je nadu da otvaranje Klastera četiri (Zelena agenda i održiva povezanost) u pristupnim pregovorima može da pomogne aktivnostima Srbije u suočavanju sa tim pitanjima.

  Prinudni rad i trgovina ljudima

  Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon izjavila je da „nije ništa novo“ što je Srbija „širom otvorila vrata kineskim investicijama koje uopšte ne poštuju radne i ekološke standarde, ni ljudsko dostojanstvo pre svega“.

  „Ono što je novo je slučaj Linglong sa prinudnim radom vijetnamskih radnika koji nas je sve zgrozio“, navela je Fon Kramon na Tviteru.

  U rezoluciji koju je usvojio EP izražava se duboka zabrinutost zbog navodno prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima u vezi sa oko 500 Vijetnamaca koji rade na izgradnji kineske fabrike guma Linglong i traži od srpskih vlasti da taj slučaj pažljivo istraže i obaveste EU o zaključcima istrage.

  Srbija se poziva da unapredi usklađenost sa EU zakonima o radu, usvoji novi zakon o pravu na štrajk, reši problem neprijavljenog rada i izmeni zakon o inspekcijskom nadzoru kako bi bio usklađen sa relevantnim konvencijama Međunarodne organizacije za rad.

  U rezoluciji se izražava duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema sa korupcijom i vladavinom prava u oblasti životne sredine, zbog nedovoljne transparentnosti i zbog procene ekoloških i socijalnih uticaja infrastrukturnih projekata, ukljući kineske investicije i zajmove, kao i one multinacionalnih kompanija poput Rio Tinta.

  Uticaj Kine

  U tom kontekstu ukazuje se na otvaranje klastera 4 o zelenoj agendi i održivom povezivanju u pregovorima sa EU, a srpske vlasti se pozivaju da prate „legitimne zabrinutosti izražene u ekološkim protestima i hitno se pozabave tim problemima“.

  Zabrinutost se u dokumentu izražava i zbog povećanog kineskog uticaja u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i ističe da zakoni Srbije o radu i životnoj sredini moraju da važe i za kineske kompanije koje posluju u zemlji.

  Nasilje nad demonstrantima

  U dokumentu se izražava duboka zabrinutost i zbog sve većeg nasilja esktremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija i žali zbog „količine sile“ koju je policija upotrebila protiv demonstranata i takođe oštro osuđuje svako kršenje prava na mirno okupljanje.

  „Pozivaju se srpske vlasti da istraže slučajeve protesta tokom kojih je policija navodno prekoračila ovlašćenja ili nije zaštitila demonstrante od nasilja i njihovo pravo na mirno okupljanje“, navodi se u rezoluciji i takođe se pozivaju vlasti da javno osude postupke huligana protiv demonstranata.

  Sporni zakoni i medijska pristrasnost

  U dokumentu se izražava zabrinutost i zbog ograničenog vremena i prostora za otvorenu raspravu o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi i amandanima na Zakon o eksproprijaciji i konstatuje povlačenje Zakona o eksproprijaciji i usvajanje izmena Zakona o referendumu.

   

  Takođe se izražava žaljenje zbog dugoročnih trendova medijske pristrasnosti i brisanja granice između aktivnosti državnih službenika, policije i stranačkih političara, kao i pogoršanja slobode medija i sve više vređanja, zastrašivanja, čak i govora mržnje prema poslanicima opozicije, nezavisnim intelektulacima, NVO, novinarima i istaknutim pojedincima.

  „Od vlasti Srbije se traži da hitno preduzmu mere za garanciju slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da obezbede odgovarajuće istrage u tim slučajevima“, navodi se predlogu rezolucije.

  Poziv srpskoj vladi

  Vlada Srbije se poziva da se bavi strukturnim reformama i nedostacima u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i funkcionisanja demokratskih institucija i javne administracije.

  U rezoluciji se pozdravlja činjenica da je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije, ohrabruju srpske vlasti da nedvosmislenije izražavaju posvećenost vrednostima EU u javnim debatama i očekuje jasna posvećenost Srbije, „na rečima i na delu“, ispunjavanju obaveza u pretpristupnom procesu.

  Evroparlamentarci su naveli i da očekuju da otvaranje klastera 4 rezultira obnovljenom težnjom ka punoj primeni EU standarda.

  Na kraju, Evropski parlament nalaže svom predsedniku da rezoluciju uputi predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, šefu diplomatije EU, vladama i parlamentima članica EU i predsedniku, vladi i parlamentu Srbije.

  Na predlogu rezolucije bili su angažovani poslanici iz Evropske narodne partije, Socijalista i demokrata, Obnovimo Evropu, Zelenih i Evropskih konzervativaca i reformista.

  Izvor: Beta

  Foto: EP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE