Predstavljen Program Polis - podrška lokalnoj infrastrukturi Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predstavljen Program Polis – podrška lokalnoj infrastrukturi Srbije

  U organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja održana je “Uvodna konferencija Programa Polis – Podrška lokalnoj infrastrukturi Srbije”. Vrednost Programa je 21 milion evra i finansira se zajednički od strane vlada Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije.

  Program Polis sprovode Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, uz podršku Nemačke razvojne banke KfV (KfW). Biće realizovano 25 infrastrukturnih projekata u 11 opština na teritoriji Republike Srbije. Deo programa su komponente mekih mera, koje sprovodi ASB (ASB), a koje obuhvataju rad sa decom školskog uzrasta kroz edukativne i psihosocijalne radionice, kao i rad sa odraslima, kao podrška socijalnoj inkluziji i uključivanju na tržište rada. Aktivnosti u okviru programa započete su sa realizacijom početkom ove godine.

  “Svi mi ovde prisutni, kao i građani naše zemlje koji direktno ili indirektno učestvuju u ovom programu, imamo želju, kao i dužnost da stvaramo uslove za bolji život naših građana. To je primarni cilj Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to je cilj koji možemo ostvariti samo zajedničkim snagama. Infrastrukturni deo ovog programa, koji se realizuje sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, podrazumeva rekonstrukcije i adaptacije postojećih, ali i izgradnju potpuno novih objekata u oblasti školstva, zdravstva i socijalne zaštite“, rekla je državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović otvarajući konferenciju.

  Kristijan Šiling, prvi sekretar i rukovodilac međunarodne razvojne saradnje Savezne Republike Nemačke u Srbiji, istakao je važnost bilateralnih odnosa i saradnju dve zemalja u okviru Programa Polis.

  Direktor Kancelarije “KfW” u Srbiji, Ridiger Hartman predstavio je značaj Nemačke razvojne banke i novčanu donaciju u okviru Programa Polis.

  Marko Blagojević direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima izneo je podatke infrastrukturnih komponenata, predstavljajući stanje i planove u ovoj oblasti:

  One podrazumevaju rekonstrukcije, adaptacije, dogradnje postojećih, kao i izgradnje novih objekata širom Republike Srbije među kojima su škole, predškolske ustanove, centri za socijalni rad i zdravstveni centri.

  U okviru mekih mera uručeni su računari centrima za socijalni rad u opštinama u kojima se sprovodi Program Polis.

  Direktor ASB-a (ASB) Gordan Velev predstavio je realizaciju ove komponente:

  Ovo je veoma značajan projekat za ASB. U svih 11 opština smo ostvarili izuzetnu saradnju sa lokalnim vlastima i institucijama, ali pre svega sa korisnicima. Interesovanje je veliko od samog početka, posebno među decom školskog uzrasta koja su zbog posledica COVID19 pandemije imala propuste u nastavi i imaju teškoće da prate gradivo. Već na polovini smo ostvarili više od 80% planiranih rezultata za ceo projekat sa preko 7.000 pojedinačnih poseta radionicama od sredine maja do kraja novembra. Od ukupno planiranih 900 radionica, do kraja novembra održana je čak 721.

  Prvi realizovani objekti Projekta Polis biće otvoreni za lokalno stanovištvo krajem decembra 2021. i početkom 2022. godine. Među partnerima projekta su još Nemačka saradnja i Ambero čiji su ciljevi prosperitet Srbije i Zapadnog Balkana.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE