Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EMANCIPACIJA ARAPKINJA: 28.000 žena bi da voze saudijske vozove

  Na oglas za posao mašinovođe u Saudijskoj Arabiji prijavilo se 28.000 žena, što pokazuje koliko su žene voljne da se poveća njihova radna uloga u ovoj konzervativnoj zemlji.

  Španski železnički operater Renfe naveo je da su analiziranje akademskih postignuća i obavezno poznavanje engleskog jezika smanjili broj kandidatkinja za gotovo polovinu. Preostale prijave će biti pročitane do sredine marta.

  Izabrane kandidatkinje će voziti između Meke i Medine nakon godinu dana plaćene obuke. Renfe trenutno takođe zapošljava i 30 muškaraca, a kroz obuku trenutno prolazi njih 50, prenosi Sydney Morning Herald.

  Žene is Saudijske Arabije su donedavno mogle raditi samo kao učiteljice, medicinske sestre i slično, zbog strogih pravila rodne segregacije. Do 2018. godine im nije bilo dozvoljeno da voze automobil.

  Učešće žena u radnoj snazi ​​gotovo se udvostručilo u posljednjih pet godina usred težnje saudijske vlade da se poboljša razvoj ekonomije. Žene sada preuzimaju poslove koji su nekada bili „rezervisani“ za muškarce.

  Bez obzira na navedene pozitivne promene, procenat žena koje rade u Saudijskoj Arabiji i dalje je bio oko polovine manji u odnosu na muškarce u trećem kvartalu protekle godine.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE