Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomiste ne brine rast BDP, već rast uvoza

  Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da je procenjeni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od 3,5 odsto u narednoj godini ostvariv, a da će ove godine biti oko dva odsto.

  On je na konferenciji za novinare časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) rekao da se energetski sektor oporavio, a da nije uobičajeno da poljoprivreda podbaci i naredne godine i da suša pogodi agrar dve godine uzastopno.

  „Rast prihoda u budžetu od 1,9 odsto u narednoj godini je projektovan po konzervativnoj metodi i najveći deo bi trebalo da se ostvari naplatom poreza na dodatu vrednost (PDV) i boljom naplatom svih poreza. Vrlo je verovatno da će prihodi biti veći“, rekao je Kovačević.

  Dodao je da očekuje da se sledeće godine iskoristi više sredstava namenjenih kapitalnim ulaganjima nego ove godine.

  „Za prvih devet meseci ove godine zbog nedostataka projekata i drugih problema potrošeno je samo 52 odsto od planirane sume, a za sledeću godinu je za tu namenu planirano 33 odsto više nego 2017. godine ili 127 milijardi dinara“, rekao je Kovačević.

  Saradnik MAT Ivan Nikolić rekao je da je industrijska proizvodnja u oktobru smanjena, ali da je značajno rasla prethodna dva meseca i da je takva „kompezacija“ očekivana.

  Dodao je da rastu investiciona aktivnost i promet u trgovini na malo, iako zarade stagniraju, ali se stanovništvo zadužuje.

  Saradnik MAT Stojan Stamenković rekao je da zabrinjava rast uvoza u odnosu na izvoz. „U oktobru su se približile stope rasta izvoza i uvoza, kumulativna stopa izvoza je 13,5 odsto, a uvoza 13,9 odsto“, rekao je Stamenković.

  On je istakao da značajno pada proizvodnja električnih aparata za domaćinstvo, a istovremeno raste uvoz tih aparata i da nije jasno zbog čega su se kupci preorijentisali na uvoznu robu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE