Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U najavi nova institucija – Evropski monetarni fond

  Evropska komisija predstavila je „mapu puta“ za produbljivanje evropske Ekonomske i monetarne unije (EMU) s konkretnim koracima u narednih 18 meseci.

  U sklopu paketa su i inicijative, među kojima je osnivanje Evropskog monetarnog fonda (EMF) i izbor evropskog ministra ekonomije i finansija.

  Cilj Komisije je da unapredi jedinstvo, efikasnost i demokratsku odgovornost zone evra.

  „Posle godina krize, sada je vreme da uzmemo budućnost Evrope u svoje ruke. Današnji snažan ekonomski rast nas ohabruje da idemo napred i obezbedimo da EMU bude još jedinstvenija i efikasnija i da radi za sve naše građane. Nema boljeg vremena da se krov popravi nego kada sija sunce“, rekao je predsednik EK Žan-Klod Junker.

  Potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis rekao je da je jačanje otpornosti ekonomija najbolji način da se spreče krize i da to zahteva strukturne reforme za modernizaciju ekonomije.

  EMF bi trebalo da bude izgrađen na dobro postavljenoj strukturi Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) koji je poslednjih godina odigrao ključnu ulogu u zaštiti stabilnosti zone evra pomažući članicama da očuvaju ili dobiju pristup tržištima državnih obveznica.

  Takođe bi trebalo da sarađuje s Fondom za rešavanje problema (SRF) u bankama i da bude kreditor koji bi pomogao bržem sređivanju stanja u posrnulim bankama.

  Po pitanju uvođenja funkcije evropskog ministra ekonomije i finansija, postizanje jedinstvenog stava o ulozi ministra do sredine 2019. omogućilo bi da se ta funkcija uvede kada bude formirana naredna Komisija.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE