Duže RADIMO jer nam je ekonomija NEUSPEŠNA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Duže RADIMO jer nam je ekonomija NEUSPEŠNA

  Prema zvaničnim podacima, insistiranje na visokom broju nedeljno odrađenih sati postalo je odlika manje uspešnih ekonomija i zastarelog upravljanja, piše Novac.hr.

  Prema službenim podacima, najveći broj radnih sati tokom nedelje odrade stanovnici Crne Gore, države s jednim od najnižih BDP u Evropi.

  Crnogorski radnici, prema podacima Eurostata, nedeljno odrade 43,3 sata, a BDP iznosi 6.900 evra po stanovniku.

  Odmah iza Crne Gore je Srbija, sa prosečnom radnom nedeljom od 41,5 sati i BDP po glavi stanovnika od 6.100 evra.

  Na drugom kraju liste nalazi se Holandija, u kojoj radnici nedeljno rade gotovo 12 sati kraće, a BDP je 6,5 puta veći nego u Crnoj Gori.

  Radi se o tome da je broj sati proveden na poslu najčešće neupotrebljiv pokazatelj iz kojeg se ne može izvući nikakav zaključak o radu zaposlenih ili uspehu preduzeća.

  Severnoevropskim poslodavcima davno je postalo jasno da nije ključno koliko radnik vremena provodi na poslu, već šta i kako tokom radnog vremena odradi.

  Stoga su tamošnji poslodavci počeli da smanjuju satnicu radne nedelje i uvode sve fleksibilnije oblike rada. Posledica je bila veća, a ne manja produktivnost zadovoljnog radnika. Zaposleni koji slobodnije raspolaže svojim radnim vremenom visoko je motivisan da odradi najbolje što može u najkraćem mogućem roku.

  Pedantno brojanje odrađenih sati i minuta, pokušaji produženja radne nedelje, nastojanje da se broj dana godišnjeg odmora smanji što je više moguće, još uvek su odlike i dobrog dela hrvatskih poslodavaca.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE