Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dušan Tomić ekskluzivno za BIZLife: Najveći potencijal za rast u poljopriveredi i IT-u (VIDEO)

  Najveći potencijali koji mogu da se iskoriste za privlačenje dodatnih investicija i podsticanje rasta u Srbiji imaju poljoprivreda kroz modernizaciju i prelazak sa sirovinskog na prerađivački pristup i IT industrija, kaže partner kompanije EY u odeljenjima za poslovno savetovanje i poslovne transakcije Dušan Tomić.

  Tomić je na marginama Kopaonik biznis foruma za BIZLife portal kazao da većina domaćih i stranih investitora u Srbiji ukazuje da su vladavina prava i pravosuđe oblasti na kojima bi trebalo dosta raditi.

  “Svakako to ostaju oblasti u kojima postoji značajan prostor za unapređenje investicione klime, ali i dostupnost, kvalitet i mobilnost radne snage, modernizacija obrazovnog sistema, kao i demografski faktor koji je svakako kompleksniji i dugoročan, ali značajan faktor“, dodaje on.

  Kaže da je investicioni sentiment u Srbiji ohrabrujući i da je Srbija na Zapadnom Balkanu komparativno verovatno najatraktivnija država iz perspektive investitora, ali da ipak još uvek zaostaje za zemljama Centralne Evrope kao što su Češka, Slovačka, Mađarska.

  On ukazuje i na važnost promene opšte klime i sentimenta ka porodičnim kompanijama i preduzetnicima, kao i domaćim investitorima kojima treba dati šansu i čiji je uspeh treba podsticati u svakom smislu jer su i tu potencijali za ubrzani rast.

  Osvrćući se na to kako je pandemija uticala na sektore, Tomić je rekao da je uticaj bio različit na različite sektore industrije, odnosno da su neki doživeli dobar podsticaj na rast i razvoj, a određeni broj sektora veliki udarac i smanjenje obima poslovanja.

  Govoreći o tome šta bi nadalje eventualno na ekonomskom planu moglo da predstavlja problem, Tomić smatra da je to makronestabilnost.

  „Centralne banke su zbog antikriznih mera ištpampale ozbljnu količinu novca radi ublažavanja krize, i već sada vidimo na Zapadu i SAD značajan skok stope inflacije. Tako da to je jedna pretnja koju vidim u srednjem roku od dve, tri godine i koja može da utiče na ambijent poslovanja u negativnom smislu“, dodaje Tomić.

  Ukazuje na problem dinarizacije jer je dve trećine ekonomije direktno ili indirektno vezano za evro.

  Tako da ne možemo da kontrolišemo makrodešavanja u regionu, i sve što se bude dešavalo sa evrom može utiče na ambijent i privredu. To je možda nestabilnost koju u srednjem roku vidimo kao pretnju“, dodaje on.

  Tokom krize veliki problem je bio prekid lanca snabdevanja jer veliki broj kompanija proizvodi u Aziji, te je to otvorilo pitanja da li je potrebno strategiju oko lanaca snabdevanja približiti regionu, navodi Dušan Tomić.

  Pogledajte šta su nam rekli i predsednik odbora direktora Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji (JBAS) Goran Pekez, generalni direktor MK Group Mihailo Janković i suvlasnik NELT Grupe Nebojša Šaponjić.

  Goran Pekez ekskluzivno za BIZLife: Stižu nove JAPANSKE INVESTICIJE (VIDEO)

   

  Janković ekskluzivno za BIZLife: MK Group pokreće investicije od 300 mil. EUR (VIDEO)

  Nebojša Šaponjić ekskluzivno za BIZLife: Vodeći distributer bez DANA ZASTOJA (VIDEO)

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Kopaonik biznis forum

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE