Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, šef, produktivnost

  Novi biznis: Prevarant se pojavi umesto vas na razgovoru za posao za 150 EUR

  Da li ste nekada imali tremu pred razgovor za posao, ili ste pomislili da kako bi bilo dobro da to neko odradi umesto vas? Izgleda da i za to postoji rešenje.

  Neki kandidati na svom razgovor za posao angažuju punomoćnike da sede na intervjuima umesto njih – i čak plaćaju i do 150 dolara na sat za jednog.

  „Bait and Switch” je pojava koja podrazumeva da kanditati za posao angažuju „profesionalce“ koji će umesto njih sedeti na intervjuu sa nadređenima iz kompanije. Ovaj trend postaje sve popularniji, a jedan „profesionalni” zastupnik za intervju rekao je da naplaćuje klijentima 150 dolara na sat.

  Ovaj trend je u porastu zbog više poslova koji daju mogućnost rada od kuće i zapošljavanja u inostranstvu.

  Intervju „Bait and Switch“ funkcioniše ovako: kandidat za posao angažuje nekog drugog da se pretvara da je on na intervjuu za posao u nadi da će obezbediti sebi poziciju. Kada posao počne, osoba koja je angažovala punomoćnika je ta koja se pojavljuje na poslu.

  Intervju za posao (Pixabay)

  Kao razlozi zbog kojih bi neko želeo da angažuje zamenika za intervju za posao navodi se to da možda osoba „nezgodna ili nervozna“ ili ne govori potpuno tečno jezik da bi se dobro snašla u razgovoru. U većini slučajeva, kandidat je nedovoljno kvalifikovan ili nekvalifikovan za posao koji želi.

  Većina oblasti u kojima se ovaj trend dešava su nemenadžerske i nekreativne, navodi se. A u oblasti IT- a, gde mnogi „profesionalci“ dobijaju posao kandidata, ti lažni zaposleni imaju pristup važnim informacijama koje mogu naštetiti reputaciji kompanije ili klijentima.

  Sa sve većim brojem intervjua za posao koji se odvijaju preko telefona ili video poziva zbog udaljenih radnih okruženja, trend „Bait and Switch“ postaje sve lakši.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE