Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dominacija šljive

  Iako su prošle godine jabuke najbolje rodile, najviše zasada u Srbiji bilo je pod šljivom, gotovo 40 odsto od ukupnog broja, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

  Kako prenosi Danas, prvo istraživanje o voćnjacima u Srbiji, tokom kog je ispitano više od 15.000 gazdinstava koji uzgajaju voće na najmanje jednoj petini hektara, pokazalo je da su šljive zasađene na više od 72.000 hektara.

  Na drugoj i trećoj poziciji po zastupljenosti zasada su maline i jabuke sa po 14 odsto, slede višnje sa 10 odsto. Većina ovog voća uzgaja se u Zapadnoj Srbiji i Šumadiji, gotovo 70 odsto malina i 40 odsto jabuka je upravo iz ovog kraja naše zemlje.

  Poslednjih godina zahvaljujući većim investicijama povećane su površine pod gotovo svim vrstama voća što je doprinelo da učešće voćarske proizvodnje u bruto vrednosti poljoprivrede dostigne vrednost od 15 odsto, a istovremeno izvoz je premašio vrednost od 800 miliona dolara i tako rangirao voćarstvo na prvo mesto među svim izvoznim delatnostima poljoprivrede.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE