Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Domaći proizvođači „pametnih brojila“ u zajedničkom konzorcijumu

  Domaći proizvodjači „pametnih“ brojila za očitavanje potrošnje struje udružili su se u konzorcijum i za posednjih godinu i po isporučili su Elektroprivredi Srbije (EPS) 35.000 tih mernih sistema, a u toku je potpisivanje realizacija ugovora za još oko 65.000, rekao je danas predsednik grupacije proizvodjača optičkih, električnih uredjaja i elektroproizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Jovan Vujasinović.

  On je na konferenciji za novinare u PKS rekao da će se tom isporukom ublažiti nestašica brojila, da je uposleno 1.000 ljudi i da će i država imati benefit od poreza.

  „Domaći proizvodjači pametnih brojila obezbedili su licence za izvoz u Švajcarsku i zemlje EU, a posao na domaćem tržištu će biti važan za dalji izvoz jer strane firme ocenjuju status proizvodjača kada kupuju brojila“, rekao je Vujasinović.

  Pre dve godine, radi istrage, zaustavljen je EPS-ov tender za nabavku „pametnih“ brojila jer se sumnjalo u korupciju, a predvodnik konzorcijuma bila je francuska kompanija.

  Predsednik Upravnog odbora EPS-a Branko Kovačević rekao je da je istražni postupak u tom slučaju završen i time su tenderske procedure za nabavku brojila otkočene.

  „Domaći proizvodjači su na tehnološkom nivou da mogu da proizvedu kvalitetna brojila za daljinsko očitavanje, problem su samo finansije, jer kada nabavke kreditiraju medjunarodne institucije one postavljaju uslove u pogledu kapaciteta, koje domaće firme ne mogu da ispune“, rekao je on.

  Dodao je da su se domaći proizvodjači „opametili i naučili pravila igre“ i udružili se u konzorcijum, pa mogu da konkurišu na tendere EPS-a.

  „EPS kao velika firma koja je najmanje propala može da uposli male i srednje firme i da time započne proces reindustrijalizacije“, rekao je Kovačević.

  Dodao je da će zamena brojila i reindustrijalizacija, što je važnije od novca, zaustaviti odliv mozgova.

  On je istakao da je Zakonom o javnim nabavkama usporio i iskomplikovao procedure zbog čega EPS ima problema u nabavci opreme.

  „Tehnologija brzo napreduje i ako se izgubi dve godine u procedurama kao kod ugovora za odsumporavanje na termoelektrani ‘Nikola Tesla’ u Obrenovcu, to znači da se ugovor mora menjati“, rekao je Kovačević.

  Dodao je da će EPS pokušati da obezbedi učešće od 63 odsto domaćim izvodjačima radova u realizaciju tog ugovora, a u ugovore u termoelektrani Kostolac B učešče od 40 odsto.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Struja

   Vujasinovic je stari lopov. Neka kaze koliko je firmi oterao u bankrot do sada i dok je DS vladao koliko je tendera namestio!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE