Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dodeljena 651 seoska kuća, a Krkobabić već pominje Čarnojevićeve seobe

  Ministar za brigu o selu u Srbiji Milan Krkobabić rekao je da je, zahvaljujući dodeli bespovratnih sredstava države, kupljena 651 seoska kuća od čega je 132 namenjeno porodicama iz gradskih i prigradskih sredina.

  „Vraćen je život u 651 seosku kuću. Od toga su čak 132 porodice rešile da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo“, rekao je Krkobabić, posle potpisivanja ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom na teritoriji Srbije.

  Dodao je da je naseljavanje praznih seoskih kuća fundamentalna ideja za opstanak sela Srbije i same Srbije i da je cilj da se u narednih pet godina po 6.000 porodica naseli u prazne seoske kuće, a da bi se „time broj porodica doveo na onaj početni broj od 30.000 iz Velike seobe Čarnojevića“.

  Istakao je da je sledeće godine za kupovinu kuća potrebno desetostruko više sredstava i da se „računa na državu Srbiju, na Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i na uspešne domaće korporacije i imućne pojedince, kao i na dijasporu koja je najavila da će se ozbiljno uključiti“.

  Do sada je iz tog programa Ministarstva za brigu o selu dodeljeno 651 kuća na teritoriji Srbije. Najveće interesovanje je u opštinama Bačka Palanka, Apatin, Kikinda, Кula, Sombor, a na jugu su to Pirot, Aleksinac, Dimitrovgrad, Svilajnac…

  Konkurs je trajao do 1.novembra, stiglo je 945 prijava, a prema uslovima propisanim Uredbom Vlade Srbije, podnosioci prijave na konkurs bili su bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice i samohrani roditelji, do 45 godina starosti koji žele da započnu svoj život na selu tako što će se osamostaliti iz roditeljskih domova ili iz gradova preći da žive na selo.

  Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su zainteresovani sami pronalazili, nije mogao biti iznad 1,2 miliona dinara (10.000 evra), a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava koje vrše procenu tržišne vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti.

  Prvobitno je za ovaj Program opredeljeno 500 miliona dinara ali je, zbog veoma velikog interesovanja taj iznos uvećan i na predlog Ministarstva za brigu o selu uvojen na vladi, na 686,5 miliona dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE