Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Đedović: Nema straha zbog zabrane uvoza ruskih derivata

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da građani nemaju razloga da strahuju zbog zabrane uvoza ruskih derivata morskim putem koja je stupila na snagu.

  Kao što sankcije Evropske unije od 5. decembra na uvoz sirove nafte nisu izazvale veća pomeranja na našem tržištu, tako se ne očekuje ni da će nas ovaj novi paket sankcija ugroziti, kaže Đedovićeva.

  Đedovićeva je istakla da je naša zemlja dobro snabdevena, a da smo lane povećali količine i zalihe naftnih derivata za 54 odsto u odnosu na 2021. godinu i nastavićemo da ih povećavamo.

  „Takođe smo u januaru obavili inspekcijski nadzor svih obaveznih kao i operativnih rezervi koje ad hok proveravamo, što ćemo i nastaviti i pored malih ispravki sigurni smo da je sve u redu i da imamo onaj nivo rezervi koji piše na svim izveštajima“, rekla je Đedovićeva za Tanjug.

  Evropska unija i zemlje G7, posle decembarskog embarga na uvoz ruske sirove nafte i ograničenja cene, od danas su uvele i zabranu uvoza ruskih naftnih derivata.

  Đedovićeva je istakla da će Srbija nastaviti da obezbeđuje dodatne količine dizela i drugih naftnih derivata iz uvoza i navela da se ovog proleća završava izgradnja 40.000 tona skladišnog prostora u Smederevu, a naredne godine još toliko.

  đedović

  „Tako ćemo već za godinu dana imati dodatnih 80.000 tona skladišnog prostora što će svakako doprineti i daljoj budućoj, većoj količini zaliha, što je svakako u interesu i države i građana. Sve ovo se radi kako bi tržište bilo stabilno i kako nikakva pomeranja na svetskom tržištu ne bi mogla da nas ugroze, bar za jedan duži period, dok ne nađemo alternativna rešenja, a ja za sada ne vidim da će ovo ugroziti naše tržište“, rekla je Đedovićeva.

  Govoreći o tome kakva se situacija sa cenama može očekivati ubuduće, ministarka je ocenila da su cene na srpskom tržištu stabilne, uz mala pomeranja nadole ili nagore i dodala da, ipak, postoji bojazan kako će se novi paket sankcija odraziti, pre svega, na tražnju, a onda i na cene.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE