Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plastika, otpad, reciklaža

  Zabrinjavajući izveštaj: Svet proizvodi PLASTIČNI OTPAD više nego ikada

  Svet proizvodi rekordnu količinu plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu, uglavnom napravljenog od polimera nastalog od fosilnih goriva, uprkos globalnim naporima da se smanji zagađenje plastikom i emisija ugljenika, navodi se u novom izveštaju objavljenom u ponedeljak.

  Drugi indeks proizvođača plastičnog otpada, koji je sastavila filantropska fondacija Minderoo, otkrio je da je svet proizveo 139 miliona metričkih tona plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu u 2021. godini, što je 6 miliona metričkih tona više nego 2019. godine, kada je objavljen prvi indeks.

  Izveštaj je obelodanio da je dodatni plastični otpad nastao u te dve godine jednak skoro jednom kilogramu više za svaku osobu na planeti i bio je vođen potražnjom za fleksibilnom ambalažom kao što su folije i kesice.

  Poslednjih godina vlade širom sveta su objavile politike za smanjenje količine plastike za jednokratnu upotrebu, zabranjujući proizvode poput slamki za jednokratnu upotrebu, jednokratnog pribora za jelo, kontejnera za hranu, kesa i balona.

  U julu, Kalifornija je postala prva američka država koja je objavila sopstvene ciljeve, uključujući pad od 25 odsto u prodaji plastične ambalaže do 2032. U decembru je Velika Britanija proširila svoju listu zabranjenih artikala i na nju dodala poslužavnike za jednokratnu upotrebu, štapiće za balone i neke vrste polistirenskih čaša i posuda za hranu. Zabrane su takođe na snazi u Evropskoj uniji, Australiji i Indiji.

  Britanija ZABRANJUJE upotrebu plastičnog pribora za jelo

  Reciklaža otpada se ne povećava dovoljno brzo

  Izveštaj je otkrio da se reciklaža ne povećava dovoljno brzo da bi se izborila sa količinom proizvedene plastike, što znači da je veća verovatnoća da će korišćeni proizvodi biti odloženi na deponije, na plaže, u reke i okeane nego da se recikliraju.

  Indeks je naveo samo dve kompanije u petrohemijskoj industriji koje recikliraju i proizvode reciklirane polimere u velikom obimu: tajvanski konglomerat „Far Eastern New Century“ i tajlandski „Indorama Ventures“, najveći svetski proizvođač recikliranog PET-a za flaše za piće.

  „Indorama Ventures“ je takođe broj četiri na listi od 20 najvećih svetskih proizvođača devičanskih polimera koji se koriste u plastici za jednokratnu upotrebu. Listu predvode američka naftna kompanija Exxon Mobil, kineski Sinopec i još jedan američki Dow, tim redosledom, navodi se u izveštaju, prenosi CNN.

  Plastika, otpad

  Plastika, otpad (Pexels)

  Zagađenje plastikom i otpad sve veći problem

  U pravljenju polimera za plastiku za jednokratnu upotrebu, tih 20 kompanija je proizvelo oko 450 miliona metričkih tona emisija gasova staklene bašte – otprilike istu količinu ukupnih emisija kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, prema Carbon Trust i Wood Mackenzie, koji su analizirali podatke.

  „To bez ikakve sumnje pokazuje da problem zagađenja plastikom postaje sve veći i da ga pokreću proizvođači polimera, koji su, naravno, vođeni sektorom nafte i gasa“, rekao je Endru Forest, osnivač Minderooa i izvršni direktor „Fortescue Metals“.

  On predlaže „premium polimer“ na svaki kilogram plastičnog polimera napravljenog od fosilnih goriva kako bi se ljudima, kompanijama i vladama dao finansijski podsticaj da više recikliraju.

  „U naprednom svetu, to plaćanje polimera će dovesti do automatskog prikupljanja mehanizacije. U svetu u razvoju, to će dovesti do toga da ljudi koji inače ne bi imali nikakav posao, imaju posao kako bi bili sigurni da plastični otpad ne ide u okean, da nema plastičnog otpada na ulicama, da nema plastičnog otpada koji truje divlje životinje“, rekao je on.

  Prošle godine, Skupština Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, najviše svetsko telo za donošenje odluka o životnoj sredini, pristala je da stvori prvi u svetu globalni sporazum o zagađenju plastikom.

  Međuvladin komitet ima rok do 2024. godine za izradu pravno obavezujućeg sporazuma koji bi se bavio punim životnim ciklusom plastike, od njene proizvodnje i dizajna do njenog odlaganja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE