Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rudnik

  Srbija leži na 200 milijardi dolara mineralnog blaga

  Direktor Geološkog zavoda Dragoman Rabrenović izjavio je da mineralno blago Srbije, ne računajući novo nalazište kod Žagubice, vredi gotovo 200 milijardi dolara.

  „Sve kompanije koje se bave istraživanjem onda kada potvrde svoje rezerve te podatke podnose Zavodu i on ima pravi uvid što se tiče raspoloživog stanja u toj oblasti“, rekao je Rabrenović za Insajder TV.

  On je naveo da se čekaju najnovija istraživanja sa područja Žagubice, ali da se prema prvim preliminarnim rezultatima tu nalaze dva-tri ležišta. „Ako bi napravili grubu procenu, radi se o tri do četiri milijarde dolara samo za zlato“, kazao je Rabrenović.

  Direktor Geološkog zavoda je naveo da rudna renta trenutno iznosi pet odsto.

  „Uzmite grubo da obračunamo na godišnjem nivou da na proizvodnji zlata u Boru, godišnja renta bi trebalo da bude 200 miliona dolara, 40 odsto od toga ide lokalnoj samoupravi, 60 odsto državi“, naveo je on.

  Govoreći o ekološkim posledicama iskopavanja zlata, Rabrenović je kazao su geološka istraživanja u celini bezbedna, dok rudarenje i eksploatacije zavise od vrste mineralne sirovine, ali da je „više od 90 odsto tog procesa bezbedno“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE