Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Devizne rezerve povećane na 16,45 mlrd. EUR

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju novembra ove godine iznosile 16,45 milijardi evra, što je za 175,3 miliona evra više u odnosu na oktobar.

  Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

  Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su oko 13,94 milijarde evra, što je za 76 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

  Neto prilivi u devizne rezerve tokom novembra ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 40,1 milion evra (usled uobičajenih aktivnosti banaka), donacija 16,8 miliona evra, prodaje državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu 15,4 miliona evra, kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovama (ukupno 119,2 miliona evra).

  Na povećanje deviznih rezervi u novembru dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 231,8 miliona evra, u najvećoj meri po osnovu jačanja dolara prema evru za 3,1 odsto.

  Faktori koji su u novembru delovali u smeru povećanja deviznih rezervi, bili su više nego dovoljni da pokriju odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita i drugim osnovima (ukupno 113 miliona evra), kao i aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto odliv 135 miliona evra).

  Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 701,2 miliona evra i bio je za 107,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za 11 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno više od 5,99 milijardi evra.

  U novembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru prodala 110 miliona evra, a od početka godine, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 850 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE