Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, devizne rezerve

  Devizne rezerve NBS „tanje“ za 210 mil EUR, glavni krivci – pad zlata i dolara

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju maja iznosile su oko 13,9 milijardi evra i bile su manje za 210 miliona evra, saopštila je NBS.

  „Taj nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 128 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama“, navodi se u saopštenju.

  Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su oko 11,293 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 245,7 miliona evra.

  Smanjenje bruto deviznih rezervi u maju, za 210 miliona evra, skoro u celosti je rezultat negativnih neto tržišnih efekata (198,8 miliona evra), i to najviše po osnovu pada cene zlata (za 73 dolara po unci), kao i efekta slabljenja dolara u odnosu na evro (1,73 odsto).

  Devizne transakcije imale su, kako je navedeno, gotovo neutralan efekat na devizne rezerve i smanjene su neto za 11,2 miliona evra.

  Dinar je u maju, kao i od početka godine, nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

  NBS je na međubankarskom deviznom tržištu od početka godine neto prodala 2,195 milijardu evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE