Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kamatnu stopu

  NBS: Inflacija će dostići MAKSIMUM u junu i julu, između 10 i 11%

  Međugodišnja inflacija u Srbiji bi, po proceni Narodne banke Srbije (NBS), trebala da dostigne maksimum u junu i julu, u rasponu između 10 i 11 odsto, dok bi nakon toga, sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, trebalo da počne da se smanjuje, kazao je zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković.

  „Ulazak međugodišnje inflacije u granice inflacionog cilja NBS, koji iznosi tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, očekuje se u drugoj polovini sledeće godine i do kraja 2023. godine inflacija bi trebalo da iznosi oko četiri odsto“, procenio je on.

  „Ono što je dobro jeste da je inflacija u Srbiji i dalje niža nego u zemljama srednje i jugoistočne Evrope i skoro u potpunosti je uporediva s razvijenim zemljama. Razlog tome je bazna inflacija koju NBS i dalje uspeva da drži pod kontrolom, pre svega time što čuva stabilnost deviznog kursa, ali i time što nije dozvolila da inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede značajno porastu i da onda zbog toga dođe do dodatnog rasta cena za kojim objektivno nema potrebe“, naveo je Trajković u video izjavi objavljenoj na sajtu NBS.

  nbs

  Novac, dinari (BIZLife)

  „NBS na smanjenje inflacije utiče još od oktobra“

  Dodao je da NBS na smanjenje inflacije utiče još od oktobra prethodne godine smanjenjem ekspanzivnosti monetarne politike, prvo putem povećanja repo stope, a zatim i putem povećanja referentne kamatne stope.

  „Tome su svakako doprinele i mere Vlade koja je ograničila cene osnovnih životnih namirnica i marže naftnih kompanija, a u više navrata intervenisano je i iz robnih rezervi“, rekao je Trajković.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE