Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  S&P ipak nije povećala kreditni rejting Srbije

  Rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje uprkos uslovima pojačane globalne krize izazvane izbijanjem konflikta u Ukrajini, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  „U odnosu na prethodnu ocenu kada su izgledi za povećanje rejtinga Srbije bili pozitivni, agencija ističe da je promena izgleda opredeljena geopolitičkim okolnostima i pre svega potencijalnim indirektnim efektima koje konflikt u Ukrajini može da ima na Srbiju“, naveli su iz NBS.

  U svom izveštaju, ta agencija je istakla „kredibilitet i kontinuitet monetarne i ukupne ekonomske politike Srbije, otpornost ekonomije, kao i očuvanu stabilnost bankarskog sektora“.

  Agencija je naglasila i povoljne perspektive Srbije za privredni rast u srednjem roku, koje su podržane visokim prilivom investicija u izvozno orijentisane sektore.

  „Stabilni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga, prema agenciji, odražavaju izbalansiran odnos rizika nastalih nakon izbijanja krize u Ukrajini i dobrih srednjoročnih perspektiva rasta Srbije koje su podržane kredibilnim okvirom ekonomskih politika“, piše u saopštenju NBS.

  nbs

  U izveštaju te agencije se navodi i da se očekuje kontinuitet dobrih ekonomskih politika i u narednom periodu i ističe se sprovođenje reformi dogovorenih u okviru nefinansijskog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

  U pogledu uslova za rast kreditnog rejtinga u narednom periodu, agencija ističe da bi to moglo da se dogodi ukoliko se ispostavi da efekti sukoba u Ukrajini na srpsku ekonomiju nisu veliki i ukoliko Srbija ostvari veći rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od očekivanog, kao i bolje pokazatelje od očekivanih po pitanju interne i eksterne neravnoteže.

  Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković istakla je da je Srbija uprkos novim izazovima uspela da očuva „punu fiskalnu stabilnost uz visoku kapitalizovanost i likvidnost bankarskog sektora“, kao i „rekordno nizak nivo problematičnih kredita“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE