Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Devica, Majka, Čarobnica ili Mudra baba – u kojoj ste trenutno fazi?

  Kroz sve ove faze žena prolazi samo tokom jednog mesečnog ciklusa.Tako je život žene i njenu cikličnost videla Miranda Grej, rodonačelnica pokreta Globalni blagoslav materica. Osnovna teze Mirande jeste da je savremena žena u najvećoj meri otuđena od svoje menstruacije i prava da tokom „onih dana“ ali i svih drugih tokom meseca, bude u različitim raspoloženjima, osećanjima, snazi, kreativnosti, seksualnosti.

  Nameće se samo slika da su žene tokom PMS-a „lude i neuračunljive“, ali se paradoksalno u isto vreme i podstiču da na te dane gledaju kao i na sve druge. Bele pantalone i spremnost na akciju iz reklama za uloške svakako nisu simboli koji autentično odgovaraju stanju kako se žena tokom tih dana oseća.

  Na osnovu ritma materice i njene cikličnosti, Miranda Grej u knjizi „Crveni mesec“ objašnjava kroz koje sve faze i koja rasploženja prolazi žena i poziva ih da mesečni ciklus iskoriste kao veliki putokoz do svojih potencijala i snaga i boljeg upoznavanja sa sobom.

  Arhetip DEVICE

  Djeva ili devica je period ciklusa koji nastupa posle mentrualnog krvarenja. Žena je prethodnim ciklusom obnovljena i u devici ima najveću energiju i snagu. Tada se započinju novi profesionalni projekti ali i lični, započinjanje treniranja, dijete, novog hobija.

  Rečenica koja opisuje ovaj arhetip:

  Znam, imam snage, imam volje, jasno mi je, činim, postižem.

  Arhetip MAJKE

  Vreme ovulacije. Žena je u to vreme najveštija u komunikaciji, otvorena za druge, fokusirana na ishod. Ako mogu da biraju, preporuka za žene je da važne sastanke zakazuju tokom ovulacije, jer su tada najveštije u komunikaciji. I u arhetipu device i u arhetipu majke, žene su okrenute više prema spolja i spremnije na akciju.

  Rečenica koja opisuje arhetip:

  Nega je ženska moć. Saosećanje kao uslov za davanje i primanje. Vidim te, vidiš me.

  Arhetip ČAROBNICE

  U ovom arhetipu, periodu PMS-a, žena oseća nadolazeću promenu, ima manje volje za akcijom i kretanjem. Iznenadna tuga, bes, plačljivost ili nervoza koje se tih dana javljaju predstavljaju ženine dublje istinitije emocije.

  Nesvesni procesi izbijaju na površinu. Ovaj proces daju ženi snagu da probleme reši na kreativni način ali i da ukoliko dozvoli sebi svesnost u ovoj fazi upoznaje i razume lične teme, probleme koje je stavljala po strani. U haosu emotivnih turbulencija priprema se da vidi šta joj više ne služi, sa čim treba da se oprosti bez obzira na naviku, kontinuitet, ulaganja koja je imala ili očekivanja drugih.

  Rečenica koja je opisuje:

  Ne znam šta je feminizam ali znam kako ljudi reaguju kada ja odbijam da se postavim kao otirač (Rebeka Vest)

  Arhetip MUDRE BABE ili VEŠTICE

  Period menstruacije predstavljen je arhetipom veštice ili mudre babe. To je vreme ne samo za fizičko čišćenje materice već i duhovno otpuštanje svakakvih pritisaka, viškova i neispunjenih očekivanja spoljnog sveta.

  Savet Mirande Grej je da žena tokom ovih dana prione na donošenje teških odluka, kao što su promena posla ili u privatnom životu – izlazak iz loše veze. Miranda smatra da je žena tada u dubljem kontaktu sa svojim osećanjima i intuicijom i da bolje vidi širu sliku, pa samim time prepoznaju svoje najdublje potrebe. Baš tokom tih dana, žena oseća najjaču vezu sa svojim pretkinjama, njihovim temama, njihovom životnom mudrišću ali i sposobnošću da vide izvan onoga što je „očigledno“ i neposredno prisutno.

  Rečenica koja je opisuje:

  Ja sam dovoljna. Ne moram ništa. Hvala pretkinjama za život.

  Savremeno društvo otuđuje ženu od ritma prirode

  Psiholog i psihoterapeutkinja Slađana Živković, koja vodi ženske meditacije na ovu temu podseća da se u savremenom društu sve više odvojenom od ritma prirode uglavnom veličaju ženine moći u fazi Djeve i Majke kada je dinamična i ekspresivna i najviše, barem na prvu, loptu doprinosi društvu.

  „Ističe se samo ženino davanja i uspeh, samosvest, snaga. Sa druge strane faze PMS-a to jest arhetip Čarobnice kao i mudre Babe u menstruaciji često se opisuju pežorativnim terminima. Potiskivanje ovih faza ciklusa ženi donosi neizbalansiranu stranu arhetipa Majke i Djeve gde i produktivnost i ulaganje u druge nema meru, kraj ni zadovoljenje. Odmor, mir, usporenje kome teži Baba ili turbulentni haos zadiranja u svoje emocije, nesvesne unutrašnje sukobe i kreativna rešenja tokom PMS-a ili faze Čarobnice, često nisu dobrodošli u društvu stvorenom po meri muškarca gde je produktivnost jedna vrsta božanstva“, kaže Slađana Živković.

  Možda je zato najvažnije u ovoj praksi produbljivanje ženinog razumevanja same sebe i prihvatanjem oba svojstva. Vrednost za ženu koja svesno prolazi svoj menstrualni ciklus dolazi do izražaja baš u umeću prepoznavanja i korišćenja različitih svojih snaga onda kada im je vreme i „odmaranja“ drugih onda kada im je za to vreme. Povezivanjem sa ciklusima prirode jača se osećaj celovitosti žene koja se gubi u veličanju samo jednog dela nje a diskreditovanju drugog“, kaže Slađana Živković.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE