Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DEKARTOV KVADRAT: Neverovatno lak način da donesete tešku odluku

  Dekartov kvadrat je jednostavan ali veoma efektivan metod koji može da pomogne da donesete teške odluke. Ideja koja stoji iza jeste da možete da analizirate bilo koji problem ili situaciju iz različitih uglova, i to samo odgovarajući na četiri pitanja.

  Pogledajte:

  ideja22

  Dajte iskrene odgovore na sledeća pitanja:

  1. Šta će biti ako se to dogodi? (Šta ću dobiti iz svega?)

  2. Šta će biti ako se to ne dogodi? (Da li će sve ostati isto? Koje su prednosti ako ne uradimo nešto?)

  3. Šta se neće desiti ako se dogodi? (Slabosti, mane, greške, šteta koja bi proizašla ako bismo nešto uradili.)

  4. Šta se neće desiti ako se to ne dogodi? (Greške i mane ukoliko nešto ne uradimo.) Budite pažljivi kada odgovarate na ovo pitanje – mozak će pokušati da ignoriše duplu negaciju, i vaš odgovor mogao bi da bude sličan kao i onaj prvi. Ne dozvolite da se to desi!

  Zašto je ova metoda toliko efektivna? Poenta je da kada smo u situaciji koja zahteva da donesemo tešku odluku, često se zaglavimo na prvom pitanju – Šta će biti ako se to dogodi? Dakle, Dekart nam je omogućio da uz pomoć kvadrata jedan isti problem gledamo iz četiri različita ugla, čime se omogućava da napravimo dobro izbalansiran i svestan izbor.

  Izvor: BIZLife

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Boris

   SWOT analiza

  • Miša

   SWOT analiza je nešto drugo. Iako izgleda slično odnosi se na organizacije, njene jake i slabe strane (unutrašnja analiza) i mogućnosti i opasnosti (spoljašnja analiza). Svakako, i Dekartov kvadrat je veoma upotrebljiv kod donošenja odluka.

  • Zoran Đukanović

   SWOT analiza (Strengths-Weaknesses-Opportunities-Threats) se korisiti i za coaching, za analizu ličnosti i uspostavlajnje individualnih koordinata. Dekartova ("eshatološka") analiza naravno da nije isto, ali ima i srodnosti pošto nas nagoni da prestanemo da budemo hipnotisani kao žaba pred zmijom i suočimo se s krajnjim scenarijima/ishodima/rezultatima naših izbora unutar sagledanih okolnosti. Ispitujući ove ishode, mi se na racionalniji način suočavamo sa mogućnostima, dakle sa našom slobodom i odgovornošću.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE