Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ugrožena SVAKA PETA vrsta ptica u Evropi

  BirdLife International objavio je novu Evropsku crvenu listu ptica, u okviru koje se nalazi pregled rizika od regionalnog izumiranja 544 vrste ptica u više od 50 država i teritorija Evrope.

  Rizik od izumiranja svake vrste je ocenjen kategorijama od „Najmanja briga (LC)“ do „Iščezla (EX)“.

  Podatke je prikupljalo više od 1.000 eksperata i volontera širom Evrope, a izveštavanje o stanju populacija divljih ptica na prostoru Srbije za potrebe nove Evropske crvene liste ptica uradilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje je partner međunarodne mreže BirdLife International.

  U nedavno objavljenoj „Crvenoj knjizi ptica Srbije“ predstavljene su najugroženije vrste ptica sa teritorije naše države, a rad na publikaciji vodilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa partnerima – Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Departmanom za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

  Podaci su prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

  Rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvajaju se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste).

  Nova Evropska crvena lista ptica pokazuje da je svaka peta vrsta ptica u Evropi ugrožena ili skoro ugrožena, da se brojnost svake treće vrste u Evropi smanjila u proteklih par decenija, da su morske ptice, patkarice, šljukarice i grabljivice najugroženije i da su to grupe čija brojnost najbrže opada u Evropi.

  Rezultati studije pokazuju da je 71 vrsta ptica (13 odsto) ugrožena u Evropi, 35 vrsta (6 odsto) je skoro ugroženo, a 5 vrsta se još vodi kao regionalno iščezle.

  Glavni razlozi smanjenja brojnosti posmatranih populacija ptica na evropskim staništima su prenamena upotrebe zemljišta na velikim parcelama, intenzivna poljoprivreda, prekomerna eksploatacija morskih resursa, zagađenje kopnenih voda i razvoj infrastrukture.

  „Crvena Lista je krucijalan izvor za sve koji rade na tome da se zaustavi klimatska i biodiverzitetska kriza, jer kada su ptice u nevolji, i priroda je u nevolji“, rekla je Anna Staneva, privremeni šef zaštite ptica i prirode, BirdLife Evropa.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE