Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deda Mraz ne deli 13. platu: U Srbiji BONUS u džep stavi samo 1% zaposlenih

  Trinaestu platu, bonus, nagradu ili danas sve popularniju „božićnicu,“ prema procenama sindikata prima svega jedan, najviše dva odsto radnika.

  To znači da ih je najviše 45.000. Na isteku uspešne godine isplaćuju je poneka javna preduzeća, strane kompanije i retka preduzeća koja su sačuvala staru tradiciju, pišu Večernje novosti.

  Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata veruje da bi nagradnu platu u Srbiji isplaćivalo više poslodavaca kada bi ona bila – neoporezovana. Nameravaju zato da pred Vladu izađu sa takvom inicijativom.

  „U Nemačkoj čak 55 odsto poslodavaca isplaćuje „božićnice“. U Italiji ih je 27 odsto, a prema našim podacima u Srbiji jedan, najviše dva odsto. Mi verujemo da je razlog tome što se kod nas, za razliku od Evropske unije, ta isplata oporezuje kao i redovna plata sa 64 odsto. Zato ćemo vrlo brzo od Vlade tražiti da ova isplata bude neoporezovana“, kaže Ranka Savić, predsednica ASNS.

  Iako je u doba društvenih preduzeća, rukovodstvo praktikovalo da sebe i radnike nagradi 13. platom, današnji srpski poslodavci ne vide smisao takve „velikodušnosti“.

  „Uopšte se ne možemo pohvaliti isplatama 13. plate. Prema podacima našeg sindikata, nju isplaćuju pojedina opštinska, gradska i republička javna i državna preduzeća. To je bila praksa u „Telekomu“, mada je prošle godine izostala zbog investicija, koje je kompanija imala. Isplaćivala ju je nekada i „Pošta“, a u „Milanu Blagojeviću“ u Lučanima se dešavalo da daju i 14 plata u jednoj godini“, dodaje Ranka Savić.

  „Metalac“ iz Gornjeg Milanovca ima tu praksu. Uspešne strane kompanije praktikuju isplatu bonusa i to najčešće zovu „božićnice“. Više kompanija je to čak ubacilo u kolektivni ugovor. Poslednji takav ASNS je potpisao sa „Gorenjem“ iz Valjeva. „Filip Moris“, takođe, isplaćuje bonuse, kao i pojedine nemačke kompanije u Vojvodini.

  Naši poslodavci još ne shvataju koliko je važno stimulisati radnike. Ako učestvuju u dobrom rezultatu, imaju nagradu, oni će kompaniju osećati kao svoju.

  Oni bi makar redovnu

  Dok tek svaki stoti, u boljem slučaju svaki 50. radnik u Srbiji, čeka zasluženu nagradu, mnogo je više zaposlenih koji nikako da dočekaju i redovnu platu.

  „Na drugom kraju je sigurno 200.000 radnika kojima i dalje plata kasni i ne primaju je redovno. Ta brojka je iz godine u godinu manja, ali zaposlenih kojima se duguje zarada, nažalost, ima i dalje. Najveći problem je bio u firmama u restrukturiranju, kojih više nema toliko. Sada su to uglavnom domaći privrednici koji kubure sa likvidnošću, imaju blokirane računa, a nisu u stečaju“, kaže Ranka Savić.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE