Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Da nema PROFITA u poljoprivredi, mislite da bi CENE NJIVA rasle?“

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će svim poljoprivrenim proizvođačima biti omogućen pristup subvencijama, te da je taj broj zahteva povećan što, kako tvrdi, govori da „u poljoprivedi ima profita“.

  „Danas skoro svi imaju pametne telefone, preko loklanih smaouprava organizovaćemo edukacije, obučiti lokalne službenike, i u mesnim kancelarijama moći će ljudi da podnesu svoje zahteve elektronskim putem“, rekao je Nedimović za RTS, nakon što je Vlada Srbije usvojila izmene Zakona o poljoprivredi, koje predviđaju uvođenje novog elektronskog sistema u poljoprivredi i brzu isplatu Ipard podsticaja.

  Prema njegovim rečima, jedna istina je da je minerlano đubrivo drastično poskupelo, a cene poljoprivrednih proizvoda su doživele drastičan skok, imate istorijski maskimum cena.

  „Mnogo je važnije za proizvođače da im autputi budu na visokom nivou. Jeste da su inputi sada porasli, ali kad napravite nivelaciju vidite da je na primer, 3 kilograma pšenice bilo za kilogram NPK veštačkog đubriva, taj odnos je i sada“, kaže on.

  Velikim poljoprivrednicima će trebati „BOGATSTVO“ samo za đubrivo

  Kako kaže, država je našla mehnaizam da pomogne za setvu, produžili smo kratkoročne kredite za repormaterijal, po kamatnoj stopi od jedan ili tri odsto, grejs period može biti 12 meseci, mnogo je jefitnije nego kad ugovaraju poljoprivrednu proizvodnju na zeleno.

  Ranije poljoprivrednici uzmu seme, đubrivo pa plate otkupljivaču kad bude žetva, a ovo platiš jedan ili tri odsto subvencionisani kredit – i to je 3 ili 10 puta jeftinije, objasnio je Nedimović.

  Jedan odsto je kamata za mlađe od 40 godina, za žene nosioce gazdinstva, za sve ostale 3 posto, 6,5 milijardi dinara smo plasirali ovih kredita, zaživelo je, velike su kalkulcije sa cenom đubriva, ne zna koliko će koštati za dva-tri meseca, prosto se uzima kredit, samo menica treba, nema hipoteke, produžen je rok, istakao je Nedimović.

  Za prolećnu setvu krenućimo ranije u priču, radimo na ubrzavanju problema oko nabavke azotnog đubriva, kriza je u svetu, delimično će se reflektovati u Srbiji, pokušavamo da nađemo rešenja zajedno sa ruskim partnerima koji proizvode ureu, da omogućimo prihranu useva u martu, sremamo se, napravilo smo radne grupe, popisali šta ima na skladištima, podvukao je Nedimović.

  Govoreći o rebalansu budžeta, Nedimović ukazuje na dve stvari – novac će ići na isplatu većih premija za mleko, za treći i četvrti kvartal i drugi deo za subvencije.

  „Povećan je broj poljoprivrednika koji podnosi zahtev za subvencije, da nema profita u poljoprivredi mislite da bi cene njiva bile ovoliko visoke, niko se time ne bi bavio“, zaključio je Nedimović.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE