Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD i EU rešile dugogodišnji CARINSKI SPOR

  Sjedinjene Američke Države i Evropska unija postigle su sporazum u višegodišnjem sporu oko posebnih američkih carina na uvoz čelika i aluminijuma, rekli su najviši američki trgovinski predstavnici na Samitu G20.

  Postizanje sporazuma objavile su američka ministarka trgovine Gina Raimondo i trgovinska predstavnica Katherine Tai, u subotu na marginama samita 20 velikih ekonomskih sila u Rimu.

  Time je rešen jedan od najvećih sporova u odnosima transatlantskih partnera, rekao je Jake Sullivan, savetnik američkog predsednika za nacionalnu sigurnost.

  Po načelnom sporazumu, EU će moći bez carine da uvozi određene količine metala u SAD, rekla je Raimondo. Evropska komisija za sada nije komentarisala te najave.

  Trgovinski spor je 2018. godine pokrenuo tadašnji američki predsednik Donald Trump, kada je uveo posebne carine na uvoz čelika i aluminijuma.

  EU je odgovorila carinama na američke proizvode kao što su farmerke, viski, motori i maslac od kikirikija.

  Trump je posebne carine opravdavao interesima nacionalne sigurnosti. EU to obrazloženje nije smatrala verodostojnim i pretpostavlja da je cilj bio da se zaštiti američka privreda od neželjene konkurencije.

  Carine EU na američke proizvode trebalo je da se povećaju pre kraja godine, objasnila je Raimondo, a to je sada izbegnuto ovim dogovorom. Istovremeno, rekla je, biće osigurano da se u SAD ne mogu uvoziti proizvodi od čelika ili aluminijuma iz EU koji potiču iz Kine.

  SAD optužuje Kinu da subvencioniše domaću industriju i stvara nelojalnu konkurenciju s veštački niskim cenama. U junu su EU i SAD već ukinuli kaznene carine na proizvode kao što su avioni, vino i kečap do 2026. godine.

  Sporazum bi trebalo da omogući mirno rešavanje spora oko državne pomoći američkom proizvođaču aviona Boeing i njegovom evropskom konkurentu Airbusu.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE