Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li ste spremni za novu digitalnu eru?

  Pomeramo se iz ere mobilne komunikacije i Cloud-a u eru sveprisutnog kompjuting-a i ambijentalne inteligencije. To je era u kojoj ćemo iskusiti više digitalizacije u narednih 10 godina, nego u prethodnih 40. U toj digitalnoj trci vodiće oni koji već koriste snagu Cloud servisa, poruka je kompanije Microsoft sa konferencije Sinergija 21

  Ovogodišnja digitalna Sinergija21, najveći ICT i biznis događaj u Srbiji, bavi se najaktuelnijim temama iz Biznis&IT domena. Slogan „Serbia Digital Hotspot“ predstavlja fokus na oblastima u kojima su rezultati i uticaj IT industrije na razvoj dominantni, kao i to da Srbija postaje „žarište“ inovacija, dobrih projekata i ideja, odnosno centar zbivanja u digitalnom svetu regiona. Svi učesnici Sinergije21 će imati priliku da vide novosti iz Microsofta, prate dinamične diskusije, korisna predavanja, kao i uspešne studije slučaja i to potpuno besplatno. O ključnim obeležjima nove ere digitalizacije za izdanje BIZLife-a govori direktor Microsoft Srbija, Milan Gospić.

  • Koliko se brzo sprovodi digitalna transformacija u biznisu, ali i životu i da li se za nešto može reći da je bio okidač brže digitalizacije?

  Primetno je da se kod nas, u smislu digitalne transformacije, zaista dosta toga promenilo u poslednjih nekoliko godina – kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Privatni sektor je po prirodi funkcionisanja brži u primeni digitalizacije, ali vidimo da postoje jasna inicijativa i opipljivi rezultati države da se izvesne usluge i servisi koje država obezbeđuje građanima i privredi unaprede i učine efikasnijim, upravo intenzivnijom primenom informacionih tehnologija, i da se kreira jak ekosistem za inovacije.

  Prethodna godina je dokazala zašto je bitna digitalna transformacija, jer je jasno izdvojila uspešne kompanije koje su već krenule putem digitalizacije svojih procesa i načina rada. Slično se dešava i u društvu. U procesu digitalne transformacije ne postoji nijedan subjekat društva koji je bitniji od drugog, dakle, zajedničkim snagama treba da ubrzavamo kako bi išli u korak sa trendovima.

  Takođe, smatram da treba da prestanemo da koristimo pojam „digitalne transformacije“ jer smo svi uveliko prihvatili digitalni svet, ono što treba je da budemo deo trendova u modernom digitalnom svetu, da pričamo o trendovima i inovacijama.

  U tom smislu, jasno se definišu trendovi nove ere kao što su hibridni način rada, hiperkonekcija i potpuno digitalno poslovno okruženje i sajber bezbednost. Celokupno poslovanje kompanija postaje digitalno, vidimo novi način na koji se proizvodi i prodaje, uz intenzivno korišćenje podataka i AI. Svakoj organizaciji je potrebna nova digitalna osnova za saradnju, koja spaja digitalni i fizički prostor. Sa druge strane najveća pretnja digitalnoj transformaciji danas je sajberkriminal, koji košta svetsku ekonomiju na desetine milijardi dolara svake godine. Microsoft Cloud je izrađen za sve ove izazove, to  je najpouzdaniji i najsveobuhvatniji Cloud koji pokreće digitalne mogućnosti svakog pojedinca i svake organizacije, istovremeno osiguravajući njihovu nezavisnost.

  Digitalni trendovi idu dalje velikom brzinom, ulazimo u novu eru „ambijentalne inteligencije“. To će kreirati veliki potencijal za dalji razvoj i inovacije. Taj trend dolazi na postojećem talasu Cloud servisa, jer samo to okruženje može pružiti potrebnu fleksibilnost, snagu i sigurnost i to sve jošbliže krajnjem korisniku nego ikada. Ovo posebno naglašavamo i na ovogodišnjoj konferenciji Sinergija21, koja je tematski posvećena početku nove digitalne ere, sa ciljem da osnažimo svakog pojedinca i svaku organizaciju da postignu još više.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Milena Đorđević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE