Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li greške u javnom nastupu mogu biti šarmantne ili ipak ne?

  Greške u javnom nastupu nisu retkost i nije realno očekivati da se upustimo u prezentovanje sa idejom da se one ne smeju desiti. Garancije za savršeno prezentovanje nemamo i jedini način da se uspešno nosimo sa potencijalnim greškama jeste da dozvolimo mogućnost, koliko god nam se ona ne sviđala, da nam se greške mogu desiti, a verovatno i hoće.

  Bilo bi poželjno da greške ne nastaju kao rezultat nedovoljne pripreme i neznanja, već da su posledica elementarne činjenice da kao ljudi svi grešimo. Važno je napomenuti da dobar način da izbegnemo greške jeste da budemo u materiji i da budemo dobro pripremljeni za temu o kojoj pričamo.

  Kada se greška ipak desi, na nju možemo reagovati vešto i šarmantno, ali isto tako možemo sebe dodatno „potkopati“ kada primetimo da nam se greška desila. U čemu je razlika i kako da na grešku odreagujemo na spretan način?

  Ključna razlika je u načinu na koji doživljavamo grešku, pa samim tim i na to kako na nju reagujemo. Ukoliko polazimo od pretpostavke da su greške neprihvatljive i da su dokaz naše nekompetentnosti, onda ćemo se uplašiti kada grešku napravimo i naša publika će to primetiti.

  Ukoliko, međutim, svoju ličnu vrednost ne identifikujemo sa počinjenom greškom, bićemo u stanju da zastanemo u izlaganju da se ispravimo i hrabro nastavimo dalje. Dakle, nije problem greška sama po sebi, već način na koji na nju gledamo koji uslovljava i način na koji  reagujemo. Hrabro i šarmantno reagovanje na greške rezultat je dozvole da grešimo i da na tim greškama učimo, dok je strašljivo i nespretno reagovanje na greške rezultat uverenja da, kad se jednom upustimo u javni nastup, moramo briljirati i ne smemo pogrešiti.

  Drugim rečima, ako nam je ego glavni saputnik u izlaganju, veoma je verovatno da ćemo se izbezumiti kada napravimo grešku, što će opet naša publika primetiti i na osnovu toga kreirati stav o kvalitetu našeg izlaganja. Ukoliko želimo da se na spretan, čak šarmantan način izborimo sa greškama u javnom nastupu, neophodno je da naš ego ostavimo ispred vrata pre nego što uđemo u izazove prezentovanja.

  Ukoliko vam je potrebno još saveta, više o ovome možete čuti na edukaciji „Kako pobediti strah od javnog nastupa?“ u organizaciji Represent Communications-a 20. i 21. septembra.

  Autor: Mia Popić, psiholog

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE