Ćulibrk: Fijat ne plaća porez na dobit, doprinose, dividendu...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ćulibrk: Fijat ne plaća porez na dobit, doprinose, dividendu…

  Svaka vlada Srbije, od Mirka Cvetkovića pa na dalje, dala je Fijatu u Kragujevcu neke povlastice potpisujući izmene i dopune sporazuma sa tom kompanijom, rekao je glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, gostujući na N1.

  Radnici Fijata su posle tronedeljnog štrajka izborili veće plate, a Ćulibrk kaže da nijedna strana nema pravo na zadovoljstovo.

  On ističe da je na zaposlene u Fijatu vršen ogroman pritisak da će biti odgovorni ako Fijat odluči da ode i 10 do 15 hiljada zaposlenih ostane bez posla i dodaje da su radnici sve radili po zakonu – prvo su najavili štrajk, a potom imali štrajk upozorenja. A ako je na nekoga trebalo vršiti pritisak, onda je to bio Fijat, kaže Ćulibrk.

  Upitan zašto se čekalo tri nedelje da bi pregovori radnika i poslovodstva počeli, on odgovara – nemam pojma i dodaje da su se nadali da će stvari “leći same od sebe”.

  “Mi smo čekali tri nedelje da posreduje vlada, a to je privatna firma. Vlada s jedne strane kaže mi nemamo veze s tim, zato što ne naplaćuje porez na dobit, svoj deo dividende od profita, ne naplaćuje poreze i doprinose, i ona kaže mi s tim nemamo veze. To nisu desetine miliona evra, to su više stotina miliona evra. Ima i te kako s tim vlada veze”, kaže Ćulibrk.

  Jedno od pitanja koje je štrajk otvorio je da li će Fijat ostati u Srbiji kada mu krajem 2018. godine istekne ugovor. Ćulibrk napominje da ova kompanija ima nekoliko stotina miliona evra razloga da ostane jer je takav ugovor potpisan.

  “Inicijalna greška je bila potpisivanje tajnog sporazuma, ali zaboravljamo da je vlada Ivice Dačića u kojoj je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik, potpisala izmene i dopune sporazuma. Svaka vlada je u to involvirana, svaka vlada je dala još neke povlastice”, napominje glavni urednik NIN-a.

  [preporucene_vesti ids=”270996″]

  Sindikat Sloga: Tužan dan za radnike

  Sporazum poslovodstva kompanije “Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija” i Samostalnog sindikata zaposlenih, tužan je dan za radništvo Srbije i pokazuje koliko su srpski radnici taoci politike istrošenih sindikata koje vlast godinama pomaže, favorizuje i aktivira po potrebi svoje politike, ocenili su danas Ujedinjeni sindikati Srbije “Sloga”.

  “Ono što je ponuđeno radnicima Fijata je ništa, a koji su ustupci takozvanog ‘reprezentativnog’ Samostalnog sindikata i za koju cenu videćemo, jer su razgovori i dogovori koji oni vode u ime radnika uvek tajni. To nije ništa novo, ponavlja se već decenijama, i uvek na štetu radnika”, navodi se u saopštenju “Sloge”.

  “Sloga” smatra da je “najporazniji pristanak Samostalnog sindikata FCA da se kolektivnim ugovorom u ime radnika uzdržava od legitimnog i zakonskog prava na štrajk tokom naredne tri godine”.

  “Oročiti radnike sindikalnim potpisom da u naredne tri godine ne štrajkuju za svoju egzistenciju, poraz je sindikalnih ideja, pobeda vlasti i dokaz njene moći da sindikate u Srbiji drži pod kontrolom”, smatra “Sloga”.

  Taj sindikat e ocenio i da je to “Pirova pobeda” Vlade i premijerke Ane Brnabić “koja je, slično poput nekadašnje gvozdene britanske premijerke Margaret Tačer, radila na tome da umanji moć sindikata, optuživši ih da štrajkovima podrivaju parlamentarnu demokratiju i ekonomski učinak”.

  “Sloga” je podsetila da su pemijerka i ministri apelovali na prekid štrajka pozivom na patriotizam i ljubav prema zemlji, i istakla da je Srbije za razliku od Velike Britanije “toliko zaostala, bedna i gladna, da pozivi na patriotizam i ovaj današnji čin neće zaustaviti narastajuće nezadovoljstvo i radničke štrajkove, i zasigurno je uvertira u dalja socijalna previranja koja su neizbežna, možda i radikalnija, poučena ovim negativnim iskustvom još jedne amortizacije radničkog nezadovoljstva i prodaje sindikalnih ideja”.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: N1 screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE