Potpisan sporazum sindikata i Fijata: Bez štrajkova naredne tri godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpisan sporazum sindikata i Fijata: Bez štrajkova naredne tri godine

  Predstavnici radnika kragujevačke fabrike “Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija” potpisali su danas u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

  Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković i generalna direktorka FCA Silvija Verneti, a prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Đorđević.

  Kako je juče saopštila Vlada Srbije, sporazumom je predviđeno da se svake godine u februaru plate zaposlenih u FCA usklađuju sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS. Od avgusta ove godine plate će biti povećane 2,2 osto, a u 2018. godini povišica će biti 4,5 odsto.

  Sporazumom je predviđena i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina biti isplaćena u decembru, kao i naknade za prevoz.

  Biće osnivana Komisije za tehnička merenja u kojoj će biti članovi sindikata i poslovodstva FCA, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije, a počeće da radi u septembru ove godine.

  Dogovorom rukovodstva Fijatove fabrike u Kragujevcu i sindikata obezbeđen je nastavak proizvodnje modela “fijat 500L” u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata.

  Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira i slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

  Radnici FCA Srbija počeli su štrajk 27. juna zahtevajući povišicu zarada, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

  Štrajk je prekinut 18. jula posle sastanka u Kragujevcu Štrajkačkog odbora sa premijerkom Anom Brnabić, a pregovori sa poslovodstvom su počeli dan kasnije uz predovanje Vlade Srbije koja u fabrici ima vlasnički udeo od 33 odsto.

  Brnabić: Dobar kompromis

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su pregovori o zahtevima radnika kragujevačke fabrike “Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija” bili teški, i ocenila da je postignut dobar kompromis.

  Brnabić je posle potpisivanja sporazuma predstavnika sindikata FCA i poslovodstva fabrike u Vladi Srbije zahvalila svim učesnicima pregovora u kojima je Vlada bila posrednik.

   “Razgovori su bili jako teški, svi smo bili veoma iscrpljeni posle razgovora. To su bili pravi razgovori, ne postoji strana koja je pobedila, niti ona koja je izgubila u ovim razgovorima”, ocenila je premijerka u izjavi novinarima kojima nije bilo dopušteno da postave pitanja o tom sporazumu.

  Brnabić je ocenila da su obe strane u pregovorima o zahtevima radnika FCA bile “odgovorne i hrabre”.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta, Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE