Rio Tinto - Juče Memorandum sa Srbijom, danas optužba za korupciju u Velikoj Britaniji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rio Tinto – Juče Memorandum sa Srbijom, danas optužba za korupciju u Velikoj Britaniji

  Britansko-australijska rudarska kompanija Rio Tinto je danas potvrdila da će “potpuno” sarađivati sa istragom pokrenutoj u Velikoj Britaniji gde je optužena za korupciju pri poslovanju u Gvineji.

  Kancelarija za teške prevare, zadužena za borbu protiv finansijskog kriminala u Velikoj Britaniji, u ponedeljak je objavila pokretanje istrage i o zaposlenima u kompaniji i “njenim drugim saradnicima”.

  “Rio Tinto će u potpunosti sarađivati s Kancelarijom za teške prevare i drugim nadležnim organima kao što je činio od prve najave u novembru 2016”, navela je kompanija.

  Ta firma je novembra prošle godine otpustila dvojicu visokih funkcionera obuhvaćenih internom istragom isplate 10,5 miliona dolara jednom konsultantu na gigantskom rudarskom projektu u Gvineji. Rio Tinto je prava na istraživanje te lokacije dobila 1997.

  Sporazum sa gvinejskom vladom o eksploataciji rude u saradnji sa kineskom grupom Čajnalko (Chinalco) je potpisan 2014. Projekat je bio vredan 20 milijardi dolara.

  Pošto su 2016. procenili da im posao ne odgovara, Rio Tinto je krajem oktobra objavio da će Čajnalko preuzeti njihov deo projekta.

  Mesec dana kasnije saopšteno je da je u toku istraga o plaćanju konsultanta i da su obaveštena američka, britanska i australijska regulatorna tela.

  Da podsetimo, Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto juče su potpisale Memorandum o razumevanju o projektu razvoja ležišta litijuma i borata „Jadar“ u blizini Loznice.

  Kako je saopšteno, projekat u koji je je britansko-australijski konzorcijum Rio Tinto do sada investirao oko 90 miliona dolara, mogao bi da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE