CG: Vozačka, zdravstvena i lična na jednoj kartici

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG: Vozačka, zdravstvena i lična na jednoj kartici

  Crnogorska ministarstva javne uprave, unutrašnjih poslova, finansija i Fond za zdravstveno osiguranje pokrenuli su projekat milionske vrednosti, objedinjavanja lične karte, zdravstvene knjižice i vozačke dozvole u zajednički Nacionalni identifikacioni dokument (NID).

  Projekat, koji postoji u mnogim zemljama EU, u Crnoj Gori bi trebalo da krene do kraja ove ili početkom naredne godine, piše portal Analitika.

  Formalno gledano, NID će zameniti u svim elektronskim postupcima ova tri dokumenta, a ima ideja da zameni još poneki dokument, socijalni karton, radnu knjižicu, a možda i penzijski ček.

  Prema nezvaničnim saznanjima portala Analitika, projekat je milionski, a novac je obezbeđen u okviru projekta uvođenja elektronskih zdravstvenih knjižica.

  Priču o NID prvi je javno pomenuo direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić, početkom juna, najavivši da se odustalo od najavljenog raspisivanja tendera za izradu elektronskih zdravstvenih knjižica.

  Tada je Ministarstvo javne uprave iniciralo da se definiše koncept elektronske identifikacije na nacionalnom nivou i da se sagleda mogućnost izdavanja jedinstvenog elektronskog identifikacionog dokumenta koji može da obezbedi fizički i elektronski identitet građanina i istovremeno omogući pristup svim elektronskim registrima u kojima se vode podaci o građanima.

  Drugim rečima, građanima bi se izdala kartica koja bi bila istovremeno i lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica…

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE