Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cene žitarica diktira geopolitika pre suše

  Proizvođači pšenice i kukuruza u Srbiji ne treba da očekuju veće oscilacije sadašnje cene pšenice, a i kukuruza, čiji je rod značajno uništila suša, ako ne bude vanrednih poremećaja na geopolitičkoj sceni, tvrdi direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić.

  „Treba očekivati skoro stabilan nivo cena pšenice i kukuruza, ako ne bude geopolitičkog uticaja i ne uvedu se nove sankcije prema Rusiji, kao najvećem proizvođaču pšenice u svetu, koje bi sprečile njen izvoz“, rekao je Janjić agenciji Beta.

  On je kazao da je povećana proizvodnja pšenice u Rusiji, Australiji, Kanadi i Kini nadoknadila manjak proizvodnje u Evropi, pa će Rusija od rekordnih 88 miliona tona imati za izvoz 42 miliona, a Kanada od proizvedenih 35 miliona tona na strano tržište može da plasira 26 miliona tona.

  Ukupan rod pšenice u svetu je, naveo je on, 779,6 miliona tona, a potrošnja 788,6 miliona tona, ali su zalihe 267 miliona tona, što je više od 30 odsto potrošnje.

  Janjić je rekao da je ukupan rod kukuruza u svetu 1,179 milijardi tona i manji je nego prošle godine kada je bio 1,218 milijardi tona, a u Srbiji se očekuje višak za izvoz od oko milion tona.

  Procena je da bi, kako je rekao, prosečan prinos kukuruza u Srbiji mogao biti oko 5,5 tona po hektaru, pa se sa oko 950.000 hektara zasejanih površina očekuje oko 5,5 miliona tona, a za domaće potrebe treba oko 4,5 miliona tona.

  Cene tih osnovnih poljoprivrednih proizvoda obuzdava i nemogućnost izvoza viškova zbog niskog vodostaja Dunava, koji, kako se procenjuje, neće porasti do kraja godine.

  Pšenica je danas na Produktnoj berzi u Novom Sadu koštala 39,33 dinara po kilogramu sa porezom na dodatu vrednost (PDV), kukuruz se prodavao po 37,40 dinara sa PDV-om, a cena soje raste obzirom da su prinosi značajno smanjeni zbog suše i danas je bila 91,3 dinara sa PDV-om.

  Pšenica je na Njujorškoj berzi danas za isporuku u septembru koštala 335 evra po toni ili oko 39,32 dinara za kilogram, a kukuruz 326 evra po toni ili 38,35 dinara po kilogramu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE