SPREMITE SE: Letovanje u Hrvatskoj skuplje za 50%, noć i do 100 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SPREMITE SE: Letovanje u Hrvatskoj skuplje za 50%, noć i do 100 EUR

  Kako se bliži letnja sezona mnogi se pitaju kakve će nas cene sačekati na željenim destinacijama ove godine. Protekle dve sezone, zbog smanjenje potražnje, cene na hrvatskom primorju rasle su minimalno, a ovog leta boravak u nekim hotelima u špicu sezone biće skuplji i paprenih 50%.

  Noćenje u apartmanu za četvoro s tri zvezdice, koje je nekad bilo 80 evra, pre pandemije došlo je već do cifre od 100 evra, prenose hrvatski mediji.

  Sve više skupih hotela i apartmana

  Na hrvatskom primorju svake godine je sve više skupih hotela, apartmana, restorana i sve manje mesta dostupnih za prosečni hrvatski džep.

  To nije promenila ni pandemija pa će ove godine jadranske cene mnoge neugodno iznenaditi, javlja Večernji list.

  “Analize pokazuju da je smeštaj u jadranskim hotelima i kampovima u proseku poskuplji 20 do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu, a zbog znatno povećane potražnje i zasad dobrog tempa rezervacija za glavnu sezonu cene će u izuzetnim slučajevima rasti i do 50 posto”, potvrđuje konsultant Sanja Čižmar, direktorka 505 savetovanja.

  Rast gotovo svih troškova

  Rastuća inflacija i rast gotovo svih ulaznih troškova, od namirnica do energije i troškova rada, nisu domaćinima ostavili puno manevarskog prostora.

  Poskupljenja su u pravilu veća u objektima sa složenijom uslugom, pogotovo kad je uključena hrana.

  “No hotelsko-turistički sektor Hrvatske nije usamljen u podizanju cena. Slični su trendovi prisutni u većini mediteranskih zemalja tako da ne verujem da ćemo cenovnim pozicioniranjem znatnije odskakati od drugih destinacija na Mediteranu. Zbog opšeg trenda rasta cena svih vrsta robe i usluga potrošači i očekuju skok cena”, ističe Čižmar.

  Konsultant za porodični smeštaj Nedo Pinezić veruje da će za mnoge rešenje biti u pravilu od hotela pristupačniji “zimmer frei”.

  Poskupljenja su najveća u onim objektima koji protekle dve godine nisu menjali cene, a u porodičnom smeštaju često ne prelaze 10 odsto.

  Gde su cene najviše skočile?

  Sreća je i da imamo lepezu za svaki džep, od premium i standardne do “low budget” ponude, kaže Pinezić koji podseća da cene dodatno rastu kako se približava glavni deo sezone.

  “Rezervacije nakon zastoja zbog Ukrajine opet pristižu, ali jug se i dalje najslabije puni. Za Brač, Korčulu, makarsku rivijeru… trenutno ima popusta od otprilike 30 posto za pojedina razdoblja tokom cele sezone. Za boravke sada u maju ima akcijskih cena duž obale. Većina domaćih gostiju, inače, prvo i gleda ima li šta na akciji. Ali, sve je to relativno. Na srednjem i južnom Jadranu može se proći jeftinije sa smeštajem, ali kad prebrojite trošak putarine ili trajekta, recimo, Korčula, za koju trenutno ima popusta i do 35 posto, može ispasti skuplja nego odmor u Crikvenici za koju ima popusta do deset posto”, kazuje Dalibor Čanaglić, produkt-menadžer agencije Palma Travel.

  Sve u svemu, za smeštaj će gotovo u pravilu trebati bar nekoliko stotina kuna više nego prošle godine.

  Albanija SKUPLJA za 20%: Gde ćemo letovati ove godine i po kojim cenama?

  Izvor: Hrvatski mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE