Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cene autobuskih karata

  Cene autobuskih karata SKUPLJE za 10 do 45%, a usluga je „ista ili gora“

  Cene goriva iz nedelje u nedelju rastu, a poskupljenje se i te kako odražava na uslugu javnog prevoza. Pojedini autoprevoznici su prateći taj trend morali da povećaju cene autobuskih karata za 10 do čak 45 odsto. 

  Prva poskupljenja prevoza ove godine počela su od februara. Nepopularna mera usledila je zbog drastičnog skoka cene goriva od skoro 50 odsto, rekli su za BIZLife iz prevoznika „Arriva“.

  Osim Arrive, među firmama koje su ove godine podigle cene autobuskih karata su i „Pantransport“, „Lasta“ i „Jugoprevoz Kruševac“ i prevoznik iz Aranđelovca.

  Na primer, u aprilu, na međumesnim polascima, cene karata u kompaniji Arriva podignute su svega 10 odsto. Cena karte na relaciji Beograd – Požarevac iznosila je 745 dinara, a sada je 820, Požarevac – Kragujevac bila je 870, a sada je 960 dinara i Beograd – Novi Sad bila je 550, a sada je 610 dinara, navela je Ana Laušević iz „Arrive“ za BIZLife.

  Bus, prevoznik, cene autobuskih karata

  Bus, prevoznik, cene autobuskih karata (Pixabay)

  Drugo poskupljenje od početka 2022. godine

  Izvesno je i novo poskupljenje karata u julu s obzirom na to da je od aprila cena goriva skočila za drastičnih 40 dinara po litru. Samo uvećanje cena karata samo delom kompenzuje troškove usled uvećane cene goriva, objasnila je Laušević za naš portal.

  „Svakako, u usluzi koju pružamo krajnjim korisnicima apsolutno se ništa nije promenilo – prevoz se na međumesnim polascima obavlja komfornim, visokoturističkim vozilima opremljenim klima uređajima sa dostupnom wifi konekcijom“, dodala je ona.

  Pantransport iz Pančeva, koji je prvi put ove godine povećao cene za međumesni saobraćaj početkom februara, opet će to da učini krajem jula. Prvo poskupljenje ove godine dogodilo se početkom februara za relaciju Pančevo – Beograd sa 200 na 250 dinara u jednom smeru.

  Firma je nedavno najavila i drugo poskupljenje posle pet meseci. Cene karte za međumeseni saobraćaj od 20. jula biće viša u proseku za oko 18 odsto.

  Relacija Pančevo – Beograd koštaće 300 dinara od kraja jula, što znači 50 dinara više nego sada. Za studente će biti nešto niža cena, te će oni moći da otputuju u prestonicu za 250 dinara uz indeks.

  Autobus, cene autobuskih karata

  Autobus, cene autobuskih karata (Pixabay)

  Neki ne žele da komentarišu poskupljenje goriva

  Kada je u pitanju prevoznik „Lasta“, oni su poskupljenje imali samo u martu za 15 odsto. Zaposleni u firmi nisu želeli da komentarišu aktuelni rast cena goriva, ali su napomenuli da ovog meseca neće poskupeti.

  Međumeseni prevoz poskupeo je i u Aranđelovcu za oko 30 odsto. Na primer, Beograd – Aranđelovac u jednom smeru, studentska karta, košta 450 dinara, a bila je 350 ili 400, otkrio je naš sagovornik koji putuje na ovoj relaciji. Kada je reč o povratnoj karti ona je 650 dinara, a pre je bila 580.

  „Isto neki kolega student koji je išao do Badovinica, u okolini Šapca, kaže da su pre dva meseca studentima ukinuli popust i da plaćaju po redovnoj ceni“, dodao je on.

  Cena karte veća, a usluga čak i gora

  Do povećanja cena karata došlo je i u Aleksandrovcu za 45 odsto. Povratna karta je ranije košatala 1800 dinara, a onda je početkom godine povećana na 2600. Autoprevoznik „Jugoprevoz Kruševac“ je umesto da poboljša svoju uslugu za putnike, smanjio broj polazaka, rekao je za BIZLife putnik koji koristi ovaj prevoz.

  To znači, kako ističe, da je usluga „ista ili gora“ nego što je bila pre ovog drastičnog poskupljenja.

  Jugoprevoz Kruševac je jedini autoprevoznik koji vozi na relaciji Beograd – Aleksandrovac. Budući da imaju monopol, mogu da stave cenu koju hoće, prema rečima našeg sagovornika.

  U Kragujevcu je takođe poskupela vožnja gradskim i prigradskim prevozom, pa je elektronska karta za jednu vožnju umesto 70 košta 75 dinara.

  Autobus

  Autobus (Unsplash)

  Od 1. jula papirna karta kupljena kod vozača je 10 dinara skuplja nego ranije te će za jednu vožnju putnici morati da izdvoje 160 dinara. Kako prenosi portal presek.rs, skuplje su i mesečne karte.

  Mesečna karta za zaposlene sada košta 3.000 dinara, a polumesečna 1.500 dinara.

  Studenti, penzioneri i nezaposlena lica će za mesečnu kartu morati da izdvoje 1.500 dinara, a korisnici prava na socijalnu pomoć 900 dinara.

  Vožnja gradskim i prigradskim autobusima i dalje će ostati besplatna za osnovce, srednjoškolce, penzionere starije od 65 godina, trudnice, dobrovoljne davaoce krvi koji su krv dali više od 75 puta kao i za osobe sa invaliditetom i lica obolela od različitih bolesti po kategorizaciji koja je usvojena rešenjem Gradskog veća grada Kragujevca.

  Izvor: BIZLife/Ivana Jaćimovski/Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE