Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „DIVLJA GRADNJA“ divlja po nacionalnim parkovima Srbije

  Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima Srbije posledica je nedovoljne aktivnost čuvara i nadležnih inspekcija, nepostupanja po donetim rešenjima o rušenju objekata, kao i izostanka koordinacije i saradnje nadležnih slubi, ukazala je Državna revizorska institucija (DRI).

  „Nisu usvojena i usaglašena sva planska dokumenta u oblasti zaštite prirode, što ukazuje da nisu preduzete sve aktivnosti u cilju efikasnog planiranja i upravljanja nacionalnim parkovima“, navodi se u izveštaju DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje nacionalnim parkovima“ koji je predstavljen na konferenciji za novinare.

  Utvrđeno je da Ministarstvo zaštite životne sredine nije blagovremeno pokrenulo i sprovelo proceduru usvajanja planova upravljanja nacionalnim parkovima, što ukazuje da nije usvojen desetogodišnji planski okvir za sprovođenje aktivnosti na očuvanju, unapređenju i održivom korišćenju područja nacionalnih parkova.

  „Preduzete aktivnosti subjekata revizije nisu u dovoljnoj meri doprinele efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima, što stvara rizik za očuvanje, razvoj i održivo upravljanje zaštićenim područjima“, ističe se u izveštaju DRI.

  Navedeno je da upravljači nacionalnim parkovima Tara i Đerdap nemaju potpunu kontrolu nad aktivnostima koje se odvijaju na teritoriji zaštićenog područja. Unutar granica nacionalnih parkova Đerdap i Tara, u pojedinim gazdinskim jedinicama, odeljenjima i odsecima, veći je obim seče stabala u odnosu na planirani obim iz osnove gazdovanja šumama.

  Nije formiran Stručni savet nacionalnih parkova, dok Savet korisnika, formiran kod nacionalnih parkova Tara, Đerdap i Fruška gora, nije u dovoljnoj meri doprineo unapređenju upravljanja zaštićenim područjem.

  „Pasivno“ ministarstvo

  Po oceni državnih revizora, Ministarstvo zaštite životne sredine kroz rad inspekcije nije u dovoljnoj meri doprinelo efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima.

  Opština Bajina Bašta u periodu od 2018 – 2020. godine nije sprovela nijedan inspekcijski nadzor nad izgradnjom bespravnih objekata, što je uticalo na rast bespravne gradnje u granicama Nacionalnog parka Tara.

  Opština Majdanpek je u poslednjih 13 godina donela preko 40 rešenja o rušenju bespravnih objekata na području Nacionalnog parka Đerdap, ali ni po jednom nije postupila zaključno sa 2020. godinom.

  „Izostanak koordinacije i saradnje nadležnih subjekata ima za posledicu nedovoljnu zaštitu nacionalnog parka i porast bespravne gradnje u zaštićenom području“, upozorila je DRI i preporučila unapređenje sistema upravljanja nacionalnim parkovima kroz efikasniji rad čuvarske službe i nadležnih inspekcija kao i kroz bolju koordinaciju i saradnju nadležnih službi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE