Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić: Više investitora, manji javni dug, nova radna mesta…

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je za 100 dana rada Vlade zaključeno sedam novih ugovora sa investitorima, ukupne vrednosti 78 miliona evra, čime će biti obezbedjeno 2.778 novih radnih mesta.

  „Vlada Srbije uspešno je nastavila jačanje fiskalne pozicije obezbeđivanjem makoroekonomske stabilnosti i stabilnosti finansijskog sistema. Javni dug je od kraja 2016. godine dodatno smanjen i krajem septembra iznosio je 65,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je budžetski suficit bio 66,5 milijardi dinara“, kazala je Brnabić u Kruševcu na predstavljanju rezultata rada Vlade u prvih 100 dana.

  Kako je dodala, u 2017. javni dug je smanjen za 7,6 odsto BDP-a u odnosu na kraj 2016. godine, što je oko milijardu evra.

  Prema njenim rečima, za osam meseci ove godine rast spoljnotrgovinske razmene Srbije bio je 13 odsto, za koliko je porastao i izvoz, dok je broj novozaposlenih povećan za 5,5 odsto.

  „Direktne strane investicije bile su za 19,9 odsto veće za sedam meseci, nego u isto vreme prošle godine“, kazala je ona.

  Brnabić je podsetila da je nakon dugih pregovora Socijalno-ekonomski savet usaglasio povećanje minimalne cene rada za 10 odsto, što će kako je istakla, najviše značiti za oko 350.000 ljudi koji primaju minimalnu zaradu.

  Naglasila je i da je uspešno okončana i sedma revizija aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom, a Srbija je napredovala 12 mesta na globalnoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma i sada zauzima najbolju poziciju u poslednjih 10 godina.

  Brnabić smatra i da je veliki uspeh to što je Evropska komisija jedno Srbiju izuzela iz antidamping mera na uvoz čelika u Evropsku uniju (EU).

  „To će značiti da ćemo čelik u EU izvoziti bez antidamping carina, čime će železara u Smederevu biti konkurentnija u odnosu na druge proizvodjače, ali ovo je signal i za druge kineske i evropske investitore da je Srbija kredibilan i pouzdan partner“, kazala je premijerka.

  Podsetila je da je na početku mandata vlade usvojen Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji ograničava gradjanima EU kupovinu domaćih oranica.

  Započeta je i izgradnja devet sistema za navodnjavanje, još dva projekta su u fazi odobrenja, a do kraja godine počeće gradnja još dva projekta u centralnoj Srbiji što će, prema njenim rečima, obezbediti ukupno 50.000 hektara pod sistemima za navodnavanje.

  Doneto je 1.600 rešenja za nabavku novih traktora poljoprivrednicima, a obezbedjeni su i podsticaji za 620 mladih poljoprivrednika.

  „Boriću se da ispunimo sve uslove koji će omogućiti dobijanje novca iz IPARD fondova EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi do kraja godine raspisali prve konkurs za ta sredstva“, rekla je ona.

  Brnabić je istakla da je nastavljeno sa izgradnjom strateških saobraćajnica, pa je tako u saobraćaj pušteno nešto više od 30 kilometara autoputa na Koridoru 10 izmedju Pirota i Dimitrovgrada.

  „Započeti su radovi na brzoj pruzi Beograd – Budimpešta, na deonici Stara Pazova – Novi Sad i završene sve pripreme za potpisivanje komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju 31 kilometra puta od Požege do Preljine“, kazala je ona.

  Dodala je da su renovirane zgrade suda i tužilaštva u Kraljevu, u toku je obnova Palate pravde u Beogradu, a u završnoj fazi su radovi na izgradnji Prekršajnog suda u Pančevu.

  Prema njenim rečima, poboljšani su smeštajni uslovi u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, u završnoj fazi je izgradnja infrastrukturnih objekata za zaštitu od poplava u Smederevskoj Palanci, Lučanima, Novom Pazaru, Nišu i Aleksincu, a započeta je i izgradnja novih objekata u Paraćinu, Svilajncu i Valjevu.

  Završena je i rekonstrukcija 43 objekta javne namene od čega 27 školskih, 13 zdravstvenih i tri socijalne ustanove u vrednosti većoj od milijardu dinara.

  Brnabić je naglasila da statistika pokazuje i brži razvoj turizma.

  „Broja dolazaka stranih turista raste više od 19 odsto godišnje. Radi povećanja broja turista iz inostransta Vlada Srbije je u prvih 100 dana ukinula vize za gradjane Indije“, kazala je ona i dodala da je posebno ponosna na uvodjenje direktne avionske linije izmedju Beograda i Pekinga.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE