Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada staje na put „zapošljavanju” paušalaca, ali uz poreske olakšice od 70%

  Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje od sledeće godine biće obezbeđeni poreski podsticaji za novo zapošljavanje uključujući i zapošljavanje mladih koji tek ulaze na tržište rada, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

  Kako je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori objasnila, kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale osobe koje nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. godine biće oslobođene plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose za njih  tokom 2020. godine, odnosno 65 odsto 2021. i 60 odsto 2022. godine.

  Ta mera će se odnositi na zapošljavnje nezaposlenih bez obzira da li su prijavljeni kod nacionalne službe za zapošljavnje, studenata i preduzetnika – paušalaca.

  Poreski podsticaj će se odnositi na zapošljavanje od 1. januara 2019. godine do 30. aprila 2020. godine.

  Ona je najavila da će izmene zakona koje predviđaju te podsticajne mere u narednih nekoliko nedelje biti prosleđene Skupštini Srbije.

  Paušalci na udaru?

  Izmene ta dva zakona sadržaće takozvani Test samostalnosti preduzetnika paušalaca, kao i s tim povezan paket poreskih olakšica, piše sajt Startit.

  Cilj testa je da se utvrdi ko će u budućnosti imati pravo na paušalno oporezivanje ili, drugim rečima, utvrđivaće da li je preduzetnik zaposleni ili nezavisni dobavljač usluga. Kako bi se ublažio prelazak na novi sistem koji će bez sumnje usloviti reorganizaciju i povećanje nameta za mnoge kompanije koje angažuju preduzetnike, kao i same preduzetnike, Vlada je u isto vreme najavila i set olakšica.

  Provera kroz Test samostalnosti

  Test koji već neko vreme kruži po domaćoj IT zajednici sadrži spisak od devet kriterijuma po kojima će se utvrđivati da li preduzetnik ostvaruje prihod od samostalne delatnosti ili prihod fizičkog lica (tj. određuje se da li je preduzetnik u odnosu na nalogodavca samostalan ili ne).

  Uvođenje ovog elementа nije preveliko iznenađenje s obzirom na to da se u IT zajednici o tome priča u poslednjih godinu dana. Kako je danas saopšteno, da bi se „palo” na testu mora da se ispuni većina njegovih kriterijuma, koja su usmerena na proveru da li se posao preduzetnika može kvalifikovati kao posao preduzetnika od samostalne delatnosti ili kao drugi tip angažmana fizičkog lica.

  To uključuje pitanja da li se u ugovoru o angažovanju preduzetnika nalaze elementi kao što su definisano radno vreme, pravo na godišnji odmor, oprema i prostor za rad, a razmatraće se i dužina angažmana, procenat prihoda koje preduzetnik ostvaruje od jednog klijenta, da li poslovni nalogodavac organizuje stručno usavršavanje i drugi elementi.

  Početak primene nove verzije zakona je zakazan za 1. januar 2020. godine. Nove mere se odnose na čitavu privredu, ali će imati značajan uticaj na IT industriju, budući da nemali broj IT kompanija zapošljava paušalce i da ovaj način oprezivanja predstavlja nenamerni podsticaj čitavoj grani. U isto vreme, prednosti paušalnog oporezivanja bivaju zloupotrebljavane jer samo nekim firmama i pojedincima iz IT-a i drugih industrija i državnih institucija omogućavaju niže poreske izdatke, te stvaraju plodno tle za nelojalnu konkurenciju.

  Naravno, veliko je pitanje i da li će prelazni period od tri godine biti dovoljan za bezbolan prelazak na angažovanje u skladu sa novim merama Vlade. Upravo zbog toga je izuzetno važno da ta ista Vlada u saradnji sa IT zajednicom u narednom periodu da odgovor na ovo pitanje.

  Izvor: Beta/Startit

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE