Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija treći investitor u BiH, ali NERAVNOMERAN

  Srpski investitori na trećem su mestu na lestvici investitora u Bosnu i Hercegovinu, sa do sada ukupno uloženih milijardu evra.

  Iako orijentisano prevashodno na Republiku Srpsku, učešće srpskog kapitala u investicijama u BiH od 14 odsto u odnosu na sva ulaganja, pozicioniralo je Srbiju na treće mesto među stranim ulagačima, mereno na nivou cele zemlje.

  Najveća srpska investicija zabeležena je 2007. godine, kada je u BiH investirano 1,3 milijarde konvertibilnih maraka, to jest oko 650 miliona evra. Reč je o kupovini Telekoma Srpske od strane Telekoma Srbije.

  I naredna godina bila je značajna, kada je iz Srbije u BiH investirano nešto više od 100 miliona evra, a taj iznos neznatno je nadmašen i 2011. i ponovo 2013. godine. Prema podacima Centralne banke BiH, 2017. je uloženo 25 miliona evra, a godinu posle toga nije bilo investicija, .

  Srbija je treći najveći investitor u BiH s učešćem od 14,2 odsto u ukupnim investicijama, rekli su za Politiku u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH.

  Iz ove agencije su rekli da z ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem 70 odsto, zatim slede investicije u trgovinu s 11,3 odsto i prerađivačku industriju sa 7,4 odsto.

  U agenciji kažu da su među najznačajnijim investitorima Telekom Srbija, Komercijalna banka, Naftna industrija Srbije, Hemofarm, Svislajon Takovo, te kompanija Imlek.

  Rezervisanost poslovni ljudi

  Ekonomista iz Banjaluke Zoran Pavlović rekao je za Politiku da su ulaganja iz Srbije u BiH sasvim prirodan proces, ali da političke nesuglasice unutar BiH izazivaju rezervisanost kod poslovnih ljudi. „Ovdašnja situacija ne odaje dobar utisak, pa izostaju i investicije“, istakao je Pavlović.

  „Treba nam znatno više pozitivne klime kad je reč o saradnji dve zemlje. Pristalica sam što tešnje saradnje grupacija i privrednika ne bi li se iskoristio interes Srbije, kao većeg i ozbiljnijeg partnera“, istakao je Pavlović.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE