Božidar Đelić je ponovo među nama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Božidar Đelić je ponovo među nama

  Nekadašnji ministar finansija i potpredsednik u Vladi Zorana Đinđića, koji se dugo nije pojavljivao u medijima u Srbiji, biće večeras gost u emisiji Pressing na N1 televiziji.

  Kako je najavljeno, govoriće o tome gde je prema njegovom viđenju Srbija dvadeset godina od formiranja vlade Zorana Đinđića, šta je ta vlada uspela i šta je iza nje ostalo danas i da li je Srbija u stvarnom životu dalje od Evrope nego što je bila pre dve decenije.

  Postoji li u Srbiji slobodno tržište ili samo sloboda na tržištu koju odobri država, da li je u Evropskoj uniji moguće udruživanje aktera radi konačnog slamanja trećeg, samo su neka od pitanja za Đelića večeras.

  On se dugo nije pojavljivao u medijima u Srbiji, a veliko iznenađenje je bilo kada je tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji polovinom 2019. godine viđen u prvim redovima na Kalemegdanu tokom Makronovog obraćanja.

  Tada je u intervjuu za Blic rekao da je prisustvovao kao jedan od donatora obnove Spomenika zahvalnosti Francuskoj, ali i kao neko koga, bar francuska strana, vidi kao sponu između naše dve zemlje.

  Đelić već godinama živi u Parizu i jedan je od partnera koji vode firmu Lazard koja se 2015. godine javila na poziv za privatizacionog savetnika kompanije Telekom. Tada je poslednji put bio u žiži interesovanja javnosti jer je bio na poziciji izvršnog direktora te firme zadužen za finansijsko savetovanje vlada širom sveta.

  Tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da  Đelić sigurno neće direktno biti zadužen za odlučivanje o daljoj sudbini Telekoma Srbija, iako firma “Lazard Freres SAS” bude izabrana za savetnika za privatizaciju.

  Obaveze savetnika koji je trebalo da utvrdi model prodaje, tada su predviđale da se u prvoj fazi uradi procena vrednosti, ekonomska i pravna analiza, analiza tržišta, te predlože modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan privatizacije.

  Đelić je u  vladi Zorana Živkovića i Zorana Đinđića bio ministar finansija. Takođe je bio i potpredsednik vlade za evropske integracije i tokom tog mandata je u aprilu 2008. potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom. Bio je i ministar nauke i tehnološkog razvoja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE