Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  trening Bogoljub Pejčić

  Trening između treninga

  Život je trening. Kako da u tom treningu nađemo mesta za fizički trening koji će nam popraviti raspoloženje, a ne oterati u dodatni stres – savetuje nas fitnes stručnjak Bogoljub Pejčić

  Svedoci smo da je za život potrebna kondicija. Napraviti ravnotežu između posla, porodice, obaveza i hobija u kratkom vremenskom roku – ne znači ništa drugo do biti u treningu za život. Kako tu ubaciti i trening za telo?

  Bogoljub Pejčić, fitnes stručnjak

  Bogoljub Pejčić, fitnes stručnjak

  Mitovi

  Da razbijemo prvi mit: Trening mora da traje bar deset minuta!

  Nije istina. Dva minuta čučnjeva u toku dana, pa još dva uveče, između toga izdržaj od minut-dva… Penjanje uz stepenice… Sve se to „sabira”. Važno je da se aktivirate, malo pomalo.

  Da razbijemo drugi mit: Ne računa se u trening to što sam na nogama ceo dan!

  Ako se dosta krećete, to znači da održavate visok nivo fizičke aktivnosti, iako ne idete na ciljani trening. Da biste izvukli dodatne benefite, pokušajte da malo pojačate tempo kada, recimo, idete peške. Poenta je da tako „dobacite” do 150 minuta umerene aktivnosti nedeljno.

  Da razbijemo treći mit: Jedan trening nedeljno nije dovoljan!

  Istraživanja su pokazala da čak i trčanje samo jednom nedeljno dovodi do značajnih benefita u pogledu opšteg zdravstvenog stanja. Pedeset minuta trčanja srednjim tempom (oko 10 kilometara na sat) značajno smanjuje rizik od prerane smrti.

  Treći mit: Jedan trening nedeljno nije dovoljan

  Teći mit: Jedan trening nedeljno nije dovoljan

  Rešenja

  AMRAP Attack

  AMRAP vežba će vas izmoriti, i to u roku od pet minuta. AMRAP je trening koji se sastoji od besprekidnog ponavljanja određene vežbe. Dakle, ako imate samo nekoliko minuta koje možete da odvojite za vežbanje, onda izaberite određenu vežbu i radite je neprekidno pet minuta. Birajte vežbe kao što su čučnjevi, trbušnjaci, sklekovi, vežbe na steperu. Ovakav način vežbanja će vas održati u formi dok ne budete imali vremena da ponovo kročite u teretanu.

  Dirty 30-30

  Dirty 30-30 je sličan kao AMRAP trening, s tim što je baziran na vežbanju gornjeg i donjeg dela tela. Poenta je u tome da 30 sekundi radite gornji deo tela, a da, zatim, 30 sekundi radite donji deo tela. Na ovaj način ćete povremeno odmarati pojedine mišiće i za pet minuta ćete uvežbati celo telo.

  Tabata

  Osim spomenutih vežbi, koje vas nakon napornog dana na poslu neće uvesti u još veći stres, ono što možete da dodate u plan jeste Tabata, intervalni trening – koji može da traje 4, 8, 12, 16 min. – uz pomoć kog ćete za kratak vremenski interval napraviti dobru stvar za svoje raspoloženje. 

  Rad sa damama

  Među brojnim Bobanovim klijentima našla se i gospođa Jage Vale, iz Norveške, nekadašnja predsednica Odbora Kraljevske norveške akademije za dodelu Nobelove nagrade, lična prijateljica kralja Gustava Šestog i bivšeg američkog predsednika Obame.

  Šta znači umereno?

  Umerena aktivnost je ona koja vas tera da se malo oznojite. Ako hodate, umereni tempo je onaj koji vas sprečava da vodite duži razgovor tokom te šetnje.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Ayo Ogunseinde / Unsplash S

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE