Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blumberg: Brojni rizici po globalnu ekonomiju

  Analitičari agencije Blumberg sastavili su spisak glavnih političkih pretnji rastu svetskoj ekonomiji u 2019. godini.

  Najvećim faktorom rizika Blumberg je nazvao trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga. Ako Donald Tramp ispuni svoju pretnju i uvede nove takse na kinesku robu, rast BDP Kine u 2019. godini usporiće za 1,5 odsto.

  „Čak i ako primirje koje je zaključeno na samitu G20 bude poštovano, taj spor može postati početak faze dugoročnog ekonomskog hladnog rata“, navodi se u članku.

  Negativni uticaj na svetsku ekonomiju može izazvati i spor vlasti Italije i EU, koji se tiče planiranih budžetskih rashoda. Pretnju predstavljaju i nesuglasice u italijanskoj vladajućoj koaliciji, piše Blumberg.

  Izlazak Velike Britanije iz EU takođe će naneti štetu ekonomiji. Prema prognozama, bez sporazuma o Bregzitu BDP zemlje će do 2030. godine biti za sedam procenata niži, nego ako biLondon ostao u Uniji.

  Sporazum pri kojem će Velika Britanija ostati u okviru carinske unije sa EU, značiće smanjenje za tri procenta.

  Među drugim pretnjama svetskoj ekonomiji u 2019. godini analitičari Blumberga su nabrojali sukob između Donjeg i Gornjeg doma Kongresa SAD, predstojeće izbore u nizu država, cene nafte zbog odnosa SAD sa Iranom i Saudijskom Arabijom, kao i rizik od sukoba u Aziji.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE