Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plan za jaču ulogu evra u svetu

  Evropska komisija objavila je neobavezujuće predloge kojima želi da osigura značajniju ulogu evra u međunarodnim plaćanjima i njegovu širu upotrebu u funkciji rezervne svetske valute.

  Trenutno je udeo evra u globalnim međunarodnim plaćanjima sličan dolaru i nešto je veći od 35 posto.

  EU je najveći uvoznik energenata u svetu, s prosečnom vrednošću uvoza od 300 milijardi evra, podsećaju u Komisiji, pozivajući zemlje EU da u budućim energetskim međunarodnim ugovorima koriste zajedničku evropsku valutu. Razmotriće i mere kojima bi podstakli proizvođače aviona, poput Erbasa, da više koriste evro.

  Dodaju i da bi mogli ispitati mere podrške planu Evropske centralne banke (ECB) o uspostavi jedinstvenog evropskog sistema instant plaćanja. Time bi se mogla osporiti dominantna uloga kartica izdatih u SAD i sve uticajnija uloga američkih digitalnih divova u uslugama plaćanja.

  ECB je predstavio taj plan prošle nedelje, a mogućnost učešća najavilo je do sada samo osam malih i centralnih banaka iz Španije, Nemačke i Francuske, podseća Rojters.

  „Odluku o upotrebi određene valute u završnici, ipak, donose učesnici tržišta“, priznaju u Briselu.

  Evro se u međunarodnim plaćanjima najviše koristio početkom prošle decenije, a njegova uloga je oslabila za vrijeme finansijske krize 2007/2008. godine. Od tada se nije oporavio dok je dolar potvrdio status valute koja se najviše koristi.

  U Briselu tvrde da bi jači evro bio dobra stvar ne samo za Evropu već i za svet, budući da bi „pomogao otpornosti međunarodnog finansijskog sistema“.

  U poslednje vreme zelena novčanica je ipak počela izazivati zabrinutost u pojedinim zemljama u kontekstu trgovinskih sukoba i upotrebe dolara u funkciji instrumenta kojim se nameću sankcije Iranu. To bi moglo osigurati uslove za značajniju ulogu evra, slažu se evropski zvaničnici.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE