Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Bilo bi nas više da nije kiše“: Počeli radovi na ŽELEZNIČKOM Koridoru 10

  Skidanjem starih šina kod niškog sela Donje Međurovo, počeli su radovi na rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac, koja je prva deonica pruge od Niša do Preševa, a rok za završetak je jun 2023. godine.

  U isto vreme potpisan je i ugovor o izgradnji prve deonice auto-puta Niš-Pločnik-Merdare, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

  Na pruzi kod Niša je postavljena bina, a okupili su se i brojni zvaničnici. Kako kaže predsednik Vučić, bilo bi i više ljudi, ali kiša ih je sprečila.

  Povod za okupljanje zvaničnika bio je početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge, a rekonstrukcija će biti rađena na deonici dugoj 23 km. Ukupna vrednost radova je 59,9 miliona evra, od čega 45 miliona daje Evropska unija.

  Za izvođače radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš- Brestovac izabran je konzilijum bugarskih kompanija Trace Holding PLC i Balkantel.

  Prema saopštenju, ukupan rok za izradu dokumentacije, odnosno projektovanje i radove je 1.005 dana, a rok za završetak čitavog posla je jun 2023. godine.

  Kako predsednik kaže, na ovoj deonici vozovi su išli od 26 do 40 km/h, a posle radova ići će brzinom od 120 km/h.

  Ova pruga za nas je važna jer spaja Niš sa Leskovcem, Leskovac sa Vranjem, a zatim naravno i sa Severnom Makedonijom i Grčkom. To će biti jedan od najvažnijih puteva koji spaja jug i centralnu Evropu, rekao je Vučić.

  Napominje da se od evropskih grantova finansiraju i radovi na pruzi od Niša i Dimitrovgrada.

  Posebno je važna elektrifikacija deonice Sićevo – Staničenje. Jer to je koridor. Za nas su važni Niš, Bela Palanka, Pirot, Dimitrovgrad. Ali je važno što će do Sofije i Istambula moći da idu oni iz Beča, Budimpešte i Minhena, upravo preko Beograda, Niša i Pirota, rekao je Vučić.

  Najavljuje da će uskoro biti potpisan i ugovor za prugu Beograd-Niš i kaže da će vrednost radova biti oko 1,8 milijardi evra. To znači da ćete Beograd Niš moći da putujete dva sata. Nema tih kola koja to na auto-putu mogu da izvedu, rekao je Vučić.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: SrbijaVoz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE